Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 apr 2018

Vida fjällvyer lockar till husbygge

Hus

Karin och Tommy Niva har bott i Gällivare i 21 år. I parets hus på mellanområdet har deras två barn vuxit upp. Äldsta flickan är utflugen så huset är nu för stort. Tanken var att skala ner och flytta till en lägenhet men så kom chansen att bo nära Dundret.

Ett par

I Gällivare har man nära till allt och alla fritidsaktiviteter och man bor som i naturen, tycker Karin och Tommy Niva som är i färd med att bygga nytt hus på Repisvaara.

- Vi var på det första informationsmötet om utbyggnaden på Repisvaara. Då ville vi egentligen höra oss för om möjligheten att köpa lägenhet. Det gick inte i det skedet så vi ställde oss i tomtkön, förklarar Karin och Tommy Niva.

Så gick en tid och tanken om att bygga nytt hus mognade. För snart ett år sedan var det så dags för ett nytt informationsmöte om kommunens nya bostadsområde.

- Då insåg vi att det var realistiskt att vi snart skulle kunna få bygga. När vi fick erbjudandet om tomt så var det nästan ett år innan vi hade beräknat få det. Vi hade inte ens funderat på vilken typ av hus vi ville bygga än, säger Tommy.

- För oss var platsen viktigare än själva huset. Vi ville ha utsikt mot Dundret, säger Karin.

Paret ritade först själva på hur de ville ha sitt hus men valde sedan ett nyckelfärdigt hus.

- Det känns jätteskönt att inte behöva göra alla valen. Vi har fokuserat på placering av entrén och tänkt hur huset ska stå för att underlätta med snöskottningen. Det är verkligen en kick att vi ska få flytta till ett helt nytt hus, säger Karin.

Snabbt bygglov

Allt har gått väldigt snabbt och enkelt så här långt, bygglovet tog exempelvis sex dagar att få. Men drömmen om en enplansvilla fick ge vika.

- Vi har en tvåplansvilla nu och ibland kan det gå flera veckor utan att vi är upp på övervåningen. Men att bygga på ett plan gick helt enkelt inte på den nya tomten. Det hade varit roligt om tomternas storlek hade varit olika och med mer variation. Många har skoter och släp och mycket utrustning som kräver plats, säger Karin och Tommy.

Med en aktiv livsstil och intressen som cykling, löpning och skidåkning kräver utrustningen sin plats. Ett garage kommer att byggas till nästa år och det fanns en sak som inte gick att få med i det nyckelfärdiga huset, en bastu.

- Det första vi gör när huset är klart och överlämnat till oss är att bygga till en bastu. Vi har sagt att vi inte flyttar in förrän den är klar, skrattar paret.

- Och något som blir nytt för oss är att vi får en braskamin, avslutar Tommy.

Den 21 september beräknas huset stå klart och med både bastu och braskamin lär familjen Niva inte behöva frysa sin första vinter i sitt alldeles nya hus med utsikt mot berget som betyder Gällivare för så många – Dundret.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-12
Publicerad:
2018-04-09