Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 30 aug 2017

Snabbare omvandling på agendan

Näringsdepartementet

Foto: Näringsdepartementet/Hans Öqvist

I dagarna har Gällivare och Kiruna kommuner besökt bostadsminister Peter Eriksson. Stadsflyttarna i Malmfälten stod på agendan.

Förutom Gällivare och Kiruna kommuner samlade mötet en rad aktörer som föreningen Byggherrarna, Folkhem Produktion AB, IQ Samhällsbyggnad, LKAB, Luleå tekniska universitet, Vinnova, NCC Building och banker på Näringsdepartementet i Stockholm. Initiativet att kalla till mötet kommer från bostadsminister Peter Eriksson.

- Det var en imponerande samling aktörer och beslutsfattare som hörsammat bostadsministerns inbjudan till mötet om stadsflyttarna i Malmfälten. Mötet bäddar förhoppningsvis för en intressant utveckling som rör skattefrågor, byggregler, byggteknik och för att säkra byggkapaciteten i Malmfälten, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

Jeanette Wäppling, kommunalråd, tycker det är ett bra initiativ av Peter Eriksson.

- Det känns som att han lyssnat på våra utmaningar i samhällsomvandlingen och försöker göra något för att underlätta. Vi får verkligen hoppas att detta samverkansavtal som ska arbetas fram gör att fler byggföretag etablerar sig i Malmfälten då vi nu kommit in i ett oerhört expansivt skede då mycket ska byggas på kort tid.

Tanken är att aktörerna gemensamt ska reda ut vad knutarna är med samhällsomvandlingen för att processen ska löpa på så smidigt som möjligt.

- Att stadsomvandlingarna i Gällivare och Kiruna fungerar är viktigt för hela Sverige. Målet med mötet är att få till överenskommelser med åtaganden från aktörerna för att få fart på byggprocesserna i Malmfälten, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Peter Eriksson säger till NSD att det är viktigt att det måste gå snabbare och att byggnationerna kommer i gång.

- Därför har vi samlat så många aktörer som möjligt som är inblandade och skulle kunna göra nytta, för att diskutera läget. Målet är att vi ska skriva en överenskommelse där alla gör åtaganden om att vara med och driva på den här processen, säger Peter Eriksson.

Mer om avtalets innehåll och parternas åtaganden presenteras längre fram.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-12
Publicerad:
2017-08-30