Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 06 jul 2017

Gällivare sätter kunskapen i centrum

Kunskapshuset

Byggnaden får en fasad av trä och glas.

Nu är bygget av Gällivares nya skola igång. Den nya skolan, som fått namnet Kunskapshuset, ska inrymma kommunens gymnasieskola och lärcentra för vuxna. Det blir en modern byggnad som skapar förutsättningar för modern pedagogik. Gällivare tar nu ännu ett steg mot visionen - en arktisk småstad i världsklass.

Kunskapshuset byggs då Välkommaskolan och Lapplands lärcentra i Malmberget ska avvecklas i och med den pågående samhällsomvandlingen i Gällivare kommun.

- Nu händer det! Äntligen den första konkreta händelsen i centrum, grävskopor och lyftkranar kommer att synas. Vi sätter kunskapen i centrum vilket känns helt rätt. Det kommer att bli lite stök och bök i centrum de närmaste åren vilket vi hoppas medborgarna ha förståelse för, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling och fortsätter;

- Detta blir en fantastiskt fin byggnad som kommer att fyllas av pedagogisk verksamhet. Skolan blir anpassad utifrån ny modern standard, en toppen lärmiljö och arbetsplats, att vi dessutom får parkeringsytor under skolan är en bonus.

- Äntligen börja det hängivna arbetet, som vi i Framtid Gällivare lagt ner, ge konkreta resultat som exempelvis byggnationen av Kunskapshuset. Med byggnationen av Kunskapshuset läggs den första byggstenen för vårt nya attraktiva centrum, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

- Känns riktigt bra att första stora pusselbiten i samhällsomvandlingen är på plats. Kunskapen återvänder till centrum som en viktig del i nya Gällivare. Kunskapshuset kommer också genom sina kommersiella ytor förstärka handelsgatan mot Norrskensgallerian. Nu fortsätter vi bygget en arktisk småstad i världsklass och blickar vidare mot Multiaktivitetshuset, säger kommunstyrelsens andre vice ordf. Henrik Ölvebo.

Kunskapshuset
Kunskapshuset
Kunskapshuset

Kunskapshuset och kvarteret kommer ha flera funktioner för ett aktivt centrum. Entrétorget mellan Kunskapshuset och Centralskolan skapar goda förutsättningar för olika typer av mötesplatser, aktiviteter och evenemang tack vare sin närhet till torget och Storgatan. Gällivares befintliga handelsstråk förstärks längs med Storgatan med lokaler för extern handel. Högst upp i huset kommer det finnas en del som även går att använda för annat än skolverksamhet, till exempel konferenser.

Byggnaden får även ett parkeringsgarage under jord med nedfart från Postgatan som ersätter nuvarande parkeringsplatser. Den nya gymnasie- och vuxenskolan beräknas vara klar för inflyttning hösten 2019.

Illustration: Liljewall arkitekter

Centrum

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-12
Publicerad:
2017-07-06