Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 30 mar 2017

LKAB uppdaterar sin tidplan för flytt och köp av bostäder

LKAB

Idag presenterade LKAB en ny prognos med tidplan för flytt och köp av fastigheter i Malmberget. Samtidigt skickades information till alla boende i området ut. Planen är mer detaljerad med förändrade tidsaspekter.

- Kommunen har under en längre tid arbetat intensivt med att ta fram detaljplaner och i närtid har vi planer så de räcker. Vi håller även på och planerar för ytterligare detaljplaner. Det är viktigt för människorna som drabbas att veta vart de ska flytta. Utveckling måste gå före avveckling. Kommunen för även diskussioner med LKAB om Östra området som helhet, säger Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling.

Bostäder i Östra Malmberget påverkas
Den nya tidplanen omfattar så gott som bara bostäder. Bakgrunden till den nya tidplanen är ett beslut från Mark- och miljödomstolen som berörde gränsvärden kring seismisk aktivitet, sättningar i marken och vibrationer från sprängningar. Därför breddas nu området för flytten med 100 m vilket innebär bland annat 70 villor och 90 lägenheter påverkas.
– Det är nödvändigt för att kunna skapa en miljözon mellan industriområdet och bebyggelsen, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar.

Nya bostadsområden byggs
Nya bostadsområden växer fram i Gällivare och Koskullskulle med både gammal och ny bebyggelse. Till Koskullskulle har flytten av kulturbyggnader inletts i somras och totalt ska 86 bostäder flyttas. På Repisvaara har bygget av i första hand villor påbörjats. Där kommer det att byggas mer än 1 000 bostäder; villor, hyres- och bostadsrätter. Detaljplaner för detta är antaget.

Läs mer om den aktuella tidplanen för köp och flytt av bostäder här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-12
Publicerad:
2017-03-30