Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 nov 2014

Första spadtaget för Nya Gällivare

Första spadtaget

Lennart Johansson, kommunchef, Jens Fredriksson, arbetschef Nåiden AB samt Tommy Nyström, kommunalråd, tar första spadtaget för Nya Gällivare.

Ett nytt vård- och omsorgsboende ska byggas i Gällivare och företaget Nåiden Bygg AB är av kommunen utsedd till generalentreprenör. Den nya enheten, med plats för 70 boende fördelat på åtta avdelningar, ersätter äldreboenden i Malmberget. Byggnaden ska uppföras där Forsgårdsvillorna tidigare stått och beräknas vara klar för inflyttning i mars 2017.

- Det är en glädjens dag och det känns extra skönt att få vara med om startskottet innan min avgång vid årsskiftet. Det här är en av de mest brådskande byggnaderna i samhällsomvandlingen och nu ser jag fram emot att vi får komma igång med resten av byggnationerna i centrum, säger Tommy Nyström, kommunalråd.

- Det är jättebra att vi nu kommer igång med den första offentliga byggnaden i samhällsomvandlingen. Det är en modern och flexibel byggnad, förklarar Ulf Hedman, chef samhällsbyggnadsförvaltningen.

Nåiden ABs arbetschef Jens Fredriksson är också glad att bygget är igång.

- Vi har byggt sådana här hus tidigare så vi har den kompetens som krävs. Det här blir också en start för Nåiden i Gällivare och vi kommer att öppna ett lokalkontor här, säger Jens Fredriksson.

Ett flertal referensgrupper har medverkat i förarbetet till en boendemiljö som med modern teknik möter äldres behov och krav, särskilt människor med stora omsorgsbehov. I det fina läget vid Vassara älv kommer det att anläggas promenadstråk, utegym, samlingsplatser och växthus. I de allmänna utrymmena återfinns en stor samlingssal med bibliotek i närhet till trädgårdsområde, caféverksamhet och aktivitetskök. I det nya boendet skapas en levande plats för de äldres hälsa och välbefinnande med gym, bastu och en SPA-avdelning med bland annat ljusterapirum och lokal för frisör och fotvård. Det kommer också att finnas ett bokningsbart övernattningsrum för anhöriga.

Det nya vård- och omsorgsboendet är den första kommunala verksamheten som ersätts till följd av gruvans utbredning och i enlighet med upprättat avtal är det LKAB som bekostar byggnationen. Byggkostnaden beräknas till ca 160 MSEK och den totala produktionskostnaden till 200 MSEK.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-13
Publicerad:
2014-11-10