Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 19 sep 2014

Bygg tillsammans

Ljungqvist o Söderlund

Nils Söderlund och Lukas Ljungqvist från föreningen Byggemenskap har besökt Gällivare för att berätta om sitt arbete. Det handlar om att tillsammans med andra skapa sitt drömboende.

Föreningen startades för tre år sedan och är rikstäckande. Dels informerar de om vad byggemenskap är för något och de hjälper byggemenskaper att förverkliga sina drömmar. Förhoppningen är att det ska bli en folkrörelse.

- Det är kul att göra något tillsammans och man får fördelar man ofta inte tänker på innan som bra sammanhållning som ofta fortsätter när bygget är klart, säger Nils Söderlund och Lukas Ljungqvist.

En byggemenskap innebär att du tillsammans med andra går ihop i ett byggprojekt för att skapa ett eget, individuellt boende. I egen regi och utifrån egna ambitioner planerar och bygger man sina nya bostäder tillsammans.

Varför?
Förutom att sänka kostnaderna kan du själv välja vad som är viktigt och skapa ditt drömboende. Det innebär en ny typ av beställarroll och för individerna en större frihet att få ett boende anpassat efter de egna villkoren och behoven.

Vad är största fördelarna?
Att det blir som du själv vill ha det och efteråt ser man ofta andra fördelar som social gemenskap. Du får insyn och kontroll över hela byggprocessen. Du får också högre kvalitet till en lägre kostnad. Det är som att bygga din egen villa fast tillsammans med andra. Det kan också vara ett flerbostadshus. Poängen är att man planerar och bygger tillsammans och själv kan bestämma vad ens boende ska innefatta.

Hur skulle det gå till i Gällivare?
Hitta dina likasinnade och de som du vill bo med och bilda en intressegrupp. Gå sedan till din kommun för markanvisning. Lokala byggare gynnas vilket är en fördel för Gällivares näringsliv. Man skulle till exempel kunna flytta med sitt grannskap från Malmberget till en ny plats. Men det kan också vara tillsammans med släktingar eller ett plus 55 boende eller kanske anpassat för skoterälskare. Det är du som väljer vem du vill bo med och det är upp till dig och dina drömmar vad det blir för ett hus. För Gällivare skulle det innebära att staden blir mer varierad med olika sätt att bygga.

Läs mer på föreningen Byggemenskaps hemsida. Öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-13
Publicerad:
2014-09-19