Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 18 mar 2013

Gällivare - en arktisk småstad i världsklass

Förslag skiss

Samhällsomvandlingen innebär stora förändringar i samhället. Många bostäder och offentliga verksamheter som idag finns i Malmberget ska ersättas, exempelvis äldreboenden, sporthall, gymnasieskola och ishall.

Under 2009 genomförde Svensk Industri Design (SVID) ett projekt kallat City Move i Gällivare kommun. Då samlades 38 forskare och planerare från 17 länder i Malmberget för att anta utmaningen och lägga grunden till "Hur flyttar vi en stad?". En slutsats var att medborgarna måste vara med och påverka, och att det är ytterst viktigt med en medborgardialog.

Detta arbete var starten för projekt Nya Gällivare med måletatt, tillsammans med invånare och näringsliv, ta fram en visionhur vi skapar det attraktiva samhället.
2010 genomfördes en rad workshops med medborgare och näringsliv som resulterade i 3000 personmöten. Under dessa växte det fram vad som är bra och unikt med Gällivare, och vad som måste förstärkas för att öka samhällets attraktion,däribland;
utveckla centrum, större utbud av affärer, bra boende, goda utbildningsmöjligheter, jobb och kommunikationer.

Attraktiva områden

Repisvaara, Vassara älv och centrum identifierades av deltagarna som attraktiva områden för framtida bebyggelse och utveckling. Medborgardialogen resulterade i visionen "En arktisk småstad i världsklass" som är nu är underlag för det framtida planeringsarbetet. Utifrån vision och medborgardialog arbetasdet vidare med utvecklingsplaner för de tre områden.

Centrum

Målet är ett levande centrum förtätat med fler bostäder och verksamheter som försvinner i Malmberget. Att samla offentliga verksamheter och funktioner bidrar till att stärka närheten och skapa mer liv i centrumkärnan. Förtätningen genererar även driftfördelar då lokaler kan samnyttjas och användasunder fler av dygnets timmar.

Läs hela förslaget här Pdf, 3.6 MB, öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2013-03-18