Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 20 aug 2012

Sommardesignkontoret

sommardesignkontoret

En inbjudande park att vistas i året runt. Två unga universitetsstudenter Alexis Eduardo Zolhlen och Tina Koohnavard, fick uppdraget att skissa på hur parken utanför Kommunhuset skulle kunna se ut och nyttjas bättre. Alexis studerar till landskapsarkitekt på SLU i Alnarp och Tina studerar till civilingenjör, teknisk design på LTU i Luleå. De presenterade deras vision för intresserade i Folkets Hus, Gällivare under onsdagen den 15 augusti.

Parken med samestatyn borde uppmärksammas på bättre sätt, den har en tomhet och ser oattraktiv ut idag. Vi har använt oss av inspiriationsbilder som torg, parkkänsla, mindre rum och solsken, när vi jobbat med skisserna, berättar Alexis och Tina.

Parken har den befintliga samestatyn som central punkt. Utifrån det har vi jobbat med trygghet, synliggörande. Vi vill bevara de äldsta björkarna, skapa organiska former, belysning och 2-3 m breda gångar med färgad betong som bildar mönster – vilket skapar nyfikenhet. Parken ska likna ett fjälllandskap med kullar som nyttjas året om. Gatan utanför parken smalnas av och beläggs med kullersten för att sänka hastigheten och locka till besök.

Möbleringen i parken har mjuka feministiska former av betong, bland annat visades en modell av en ”klacksko” som ett humoristiskt inslag i parken. De organiska formerna matchar parken och samspelar med fjällandskapet. Snowball – en modell av en stor belyst snöboll visas upp – där besökaren kan få information inuti om samestatyn och den samiska kulturen m m. Belysningen består av interaktiva pelare som placeras runt samestatyn – när man rör dessa, lyser de upp i de samiska färgerna. Profilstrålkastare lyser upp kommunhusets fasad och samestatyn.

Avslutningsvis säger Alexis och Tina: Parken är en vision och ett förslag hur det skulle kunna se ut, under de sju veckor vi arbetat med projektet har vi inte hunnit titta på allt i detalj tex kostnader etc.

Se hela förslaget och rapporten: Pdf, 32.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Sommardesignkontoret
Sommardesignkontoret
Sommardesignkontoret
Sommardesignkontoret

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2012-08-20