Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 13 aug 2012

Sommardesignkontoret

Affisch

Vad är Sommardesignkontoret?

Varje år samlar Sommardesignkontoret studenter från högskolor och universitet för att under sju intensiva sommarveckor arbeta med vitt skilda uppdrag.

Arbetssättet är problembaserat och man tar sin utgångspunkt i ”slutanvändarens behov”. Ett Sommardesignkontor består av studenter med olika akademisk bakgrund - allt från klassiska designutbildningar (industridesign, grafisk design, inredning, arkitektur och landskapsarkitektur) till ingenjörer och ekonomistudenter.

Sommardesignkontoret Gällivare

Uppdragsgivare: Euromining, Gällivare kommun, KMH Tundrafastigheter, Ledarcentrum 67 grader N

Uppdrag: Bland annat utveckling av utomhusmiljöer, besöksanläggningar, utbildningsmaterial och digitala tjänster.

Uppdragsbeskrivning för projektet med Gällivare kommun
Gruvans expansion i Malmberget påverkar förutom bostäder, flera offentliga funktioner så som badhus, sporthall och gymnasieskola mm dessa funktioner försvinner och skall ersättas i Gällivare. Utifrån visionen och planskissförslag skall dessa funktioner placeras i centrum för att skapa attraktivitet och liv och rörelse. Förutom förtätning av bostäder och placering av offentligafunktioner behöver vi arbeta mer med den fysiska miljön för att nå denna attraktivitet i Gällivare centrum. Vi behöver konkretisera konceptet utifrån visionen genom att förstärka grönområden, parker och stråk för att även utemiljön skall spegla den arktiska småstaden i världsklass.

Uppdraget
- Konkretisera konceptet ”en arktisk småstad i världsklass” i utemiljö.
- Tydliggöra känslan utifrån visionen – vad vi vill med Gällivare och framtiden.
- Ett konkret koncept (resultat) som kan användas och appliceras i olika utemiljöer och områden, stärka varumärket en arktisk småstad i världsklass och Gällivare kommun. Ett koncept och strategi för kommunen gällande utemiljö.
- En park/utemiljö som speglar Gällivare kommun och vår unika miljö (årstider, norrsken, gruva, fjäll, snö, vidder, sjöar mm)
- En park som är lätt att nyttja (funktionell) och som möjliggör liv och rörelse. Sittplatser med väderskydd – ombonad och inbjudande utomhusmiljö (vinter och sommar)

Uppdragsområde
Parken utanför kommunhuset som även är en viktig del av stråket från järnvägsstation och centrum.

Inbjudan till presentation den 15 augusti kl. 12.15-13.45 på FolketsHus i Gällivare Pdf, 375.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2012-08-13