Nu bygger vi det nya Gällivare!
Den 12 april deltog ett 80-tal fastighetsägare, husbyggare, mäklare, banker, hustillverkare, entreprenörer, samt kommunala politiker och tjänstemän i ett seminarium med fokus på bostads- och fastighetsmarknaden i Gällivare.
Seminariet är en del av det samverkansprojekt som Gällivare kommun och Kiruna kommun driver tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH. Projektet fokuserar på bostads- och fastighetsfrågor kopplat till samhällsomvandlingen i de bägge kommunerna och finansieras av LKAB.
Vid seminariet deltog Stellan Lundström professor i fastighetsekonomi, Göran Cars professor i samhällsplanering och miljö samt Thomas Kalbro professor i fastighets-vetenskap från KTH. De gav en bild av fastighets- och bostadsmarknaden i Gällivare och hur den kan komma att påverkas av samhällsomvandlingen, samt lyfte kriterier som är viktiga för att bygga en attraktiv stad.
Representanter från Gällivare kommun redovisade delar ur det samarbetsavtal som slutit med LKAB, behovet av nybyggnation, samt vilka krav som kommer att ställas på nybyggnation och utveckling av nya bostads-, handels- och industriområden.
Några av deltagarna hade tankar kring samhällsomvandlingen och det som händer i kommunen just nu.
- Det är mycket positivt som händer just nu och i och med att avtalet mellan LKAB och Gällivare kommun är klart så kan det verkligen börja hända saker. Man ska helt klart känna att man vågar bygga nytt. Det känns som att alla pratar om Gällivare, det är en marknad där det händer mycket just nu, där det är spännande och roligt att jobba, säger Carola Ärleborg kontorschef Nordea i Gällivare.
Focusfastigheten i Malmberget AB äger 150 lägenheter i centrala Malmberget. Marianne Rydström är ägare i bolaget:
- Vi accepterar situationen även om det är tråkigt. Man måste göra det bästa av situationen, vi kan mycket väl tänka oss att bygga i Gällivare framöver.
Björn Marklund, Martin Bergström och Fredrik Waara, Skanska Väg och Anläggning Norr, deltog på seminariet för att en helhetsbild av samhällsomvandlingen istället för att bara se till enskilda projekt.
- Malmfälten är en speciellt prioriterad marknad för Skanska som är mycket intressant. Vi är här för att lyssna, vi vill inte bara sitta och vänta på kommande förfrågningsunderlag. Det finns många projekt och nu är det verkligen skarpt läge i Gällivare, säger Björn Marklund.
- Det är positivt att vi nu får en färdriktning i och med avtalet, det underlättar för oss och andra aktörer. Det här är ett unikt läge och möjlighet, säger Fredrik Waara.
Fastighetsmäklaren HusmanHagberg har kontor i Gällivare, Sandra Ågren Nilsson och Lars-Åke Källhammer deltog i seminariet. De har en god bild av deras kunders behov och menar att det finns många som bor kvar i villor som egentligen inte vill det. HusmanHagberg känner av en enorm efterfrågan på små lägenheter, vilket har drivit upp priserna.
Sandra Ågren Nilsson sätter boendet i sitt sammanhang:
- När man kommer utifrån så måste det finnas annat än jobben i gruvindustrin som attraherar hela familjen. Det är väldigt enkelt att leva och bo här som familj. Vi får väldigt mycket frågor om skolor och förskolor utifrån, då handlar det om närheten till dem och hur bra det är osv.
Anders Larsson från hustillverkaren Fiskarhedenvillan såg goda möjligheter med samhällsomvandlingen:
- Möjligheterna som finns på den lokala husmarknaden är ju i stort sett rena drömmen. Där ser vi en möjlighet att komma in med vårt sätt att bygga. Vi märker att man efterfrågar energisnåla hus där självklart driften ska vara så billig som möjligt. Får vi nog stort tryck i Gällivare finns självklart möjligheten att vi etablerar oss här, säger Anders Larsson.
Helena Backman, fastighetschef HSB Norr har fått mycket positiva reaktioner sedan invigningen av deras 46 nya hyreslägenheter i kvarteret Laestadiusparken.
- Alla lägenheter blev uthyrda direkt med en bra blandning av människor och åldrar. Blandningen är en förutsättning för att det ska bli ett trivsamt område så det är vi glada för.
HSB har ritningar klara för 44 lägenheter i en andra etapp i Laestadiusparken. Förutom det så har de flera andra projekt på gång i Gällivare där målsättningen är att bygga 100 bostäder per år de närmaste åren.
- Förutom hyres- och bostadsrätter tittar vi på möjligheten att bygga egnahem, en typ av parhus, förklarar Helena Backman.
Foto: Daniel Olausson / MediaTales
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-05-16
- Publicerad:
- 2012-04-27