Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 nov 2011

Civil- och bostadsministern på besök i Gällivare

Ministermöte

Stefan Attefall under pressträffen i Laestadiusparken, Gällivare.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall har varit på besök i Gällivare för att studera den pågående samhällsomvandlingen och för att samla kunskap kring processen. Ministern ville se vad regeringen kan göra för att underlätta i den unika situationen och få in fler aktörer på marknaden i samverkan med LKAB och Gällivare kommun.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall besökte Gällivare för att informera sig om den samhällsomvandling som är på gång i Gällivare och Malmberget i och med gruvans utbredning. Ambitionen med besöket var att se och lära sig hur man hanterar utmaningen med stora förändringar i samhället och vad man kan göra från statens sida med bl.a. regelverk och planprocesser.

— Det handlar mycket om att se hur regelverken fungerar i praktiken - hur planprocesser fungerar och hur vi från statens sida kan underlätta och förenkla regelverken så att det blir både billigare att bygga nytt, men också att tiden från idé till färdigt hus kan bli kortare, säger Stefan Attefall.

Ministerns rundtur i Gällivare och Malmberget inleddes med ett besök till HSBs byggnadsprojekt i Laestadiusparken. Här utgör 46 nya hyreslägenheter den första etappen av projektet som totalt kommer att omfatta drygt 90 lägenheter. Inflyttning sker i början på nästa år och HSB har i dagsläget ca 450 intresseanmälningar på de nya lägenheterna.

— Jag förstår problematiken med människor som måste lämna sina hem och att de nybyggda bostäderna har högre hyror. Det är en bättre standard men till högre kostnader. Men man får inte glömma bort att det blir en flyttkedja och att nybyggnation genererar en omflyttning i samhället, säger Stefan Attefall.

Ministern fortsatte rundturen i samhället tillsammans med företrädare för kommunen, LKAB och bostadsbolaget TOP bostäder. De besökte nya bostadsområden med villor samt flerbostadshus som LKAB har byggt. Rundturen omfattade även Malmberget med omnejd för att studera den pågående samhällsomvandlingen som är en konsekvens av gruvans utbredning.

— Det är nu vi har chansen att bygga ett attraktivt samhälle som lockar hit människor och arbetskraft, förklarar Berne Sehlberg, styrelseordförande TOP bostäder.

Ministerns intryck av resan var att det är fascinerande att se hur människor ser samhällsomvandlingen som en möjlighet och att samverkan mellan kommunen och LKAB verkar fungera bra.

— Vi kommer från årsskiftet att höja bostadsbidragen kraftigt för småbarnsföräldrar med små inkomster, för pensionärer med små inkomster och för vissa ungdomsgrupper. Vi måste jobba på alla fronter för att hjälpas åt i den här unika situationen, avslutar Stefan Attefall.

Foto: Mats Lundgren, Gällivare kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2011-11-10