Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 jul 2011

Medborgarnas vision om en arktisk småstad i världsklass börjar förverkligas

Repisvaara

Arkitektskiss över Repisvaara

Den 20 juni beslutade kommunfullmäktige att påbörja arbetet med detaljplanerna för ett nytt spektakulärt och naturnära boende på Repisvaara. Det beräknas ta ett år och därefter kan projektering börja. Om allt går enligt planerna kan de första husen byggas om ungefär två år.

Under våren har arkitektföretaget Alma Arkitekter AB arbetat med ett förslag på hur Repisvaara skulle kunna se ut. Det är baserat på medborgarnas vision som innehåller önskemål om spektakulärt, varierat och naturnära boende. I visionsarbetet har områdena Repisvaara, Vassara älv och Gällivare centrum utpekats som lämpliga och attraktiva områden för boende och utveckling. Visionen är en framtidsbild av Gällivare och sammanfattas av begreppet ”En arktisk småstad i världsklass” vilket även visualiserats i filmen ”PS. Solen skiner”. Under 2010 och 2011 genomfördes tre workshops där deltagarna beskrev faktorer som gör en stad attraktiv. Dessutom fick de beskriva hur en bra dag i framtidens Gällivare borde se ut.

Totalt har visionsprocessen medfört 3000 personmöten och genom ett skolsamarbete har kommunens alla åttondeklassare deltagit, vilket är unikt när man arbetar med samhällsplanering. Visionen för nya Gällivare har arbetats fram tillsammans med näringsliv, organisationer och medborgare. Den ska vara ledstjärnan för samhällsplanering, byggande, näringslivsutveckling samt övrig utveckling i kommunen. Under hösten 2011 tas beslut om hela visionen.

Repisvaara

Illustration: Alma Arkitekter


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2011-07-01