Tankar på självmord?
Det är vanligt att någon gång i livet ha självmordstankar eller tankar om att inte orka leva. Sådana tankar är precis som andra tankar övergående och kan uppstå när livet under en tid beroende på olika omständigheter är svårt. Men de flesta agerar inte på sina tankar. Självmordstankar ska alltid tas på allvar, oavsett vad som orsakar dem. Oftast vill man egentligen inte dö, utan behöver hjälp med att orka leva.
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Självmord ska aldrig ses som lösningen på problem. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården. Det finns mycket god hjälp att få.
Har du självmordstankar eller är du orolig för att någon annan har självmordstankar?
Vid pågående suicidförsök ring SOS alarm på 112.
Våga fråga
Det är aldrig farligt att prata om suicidtankar, det uppmuntrar istället till att tala om känslorna och känns ofta som en lättnad.
Sök stöd om du behöver det
Använd länkarna nedan för hjälp och stöd.
Barn och unga
Vuxna
Äldre
Anhörig och närstående
SOS Alarm - Ring 112 -
Om du upplever en akut fara för ditt eller någon annans liv eller hälsa.
- 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Vårdguiden- Ring 1177 eller gå in på 1177.se- Information om psykisk hälsa. Information och stöd och hjälp för dig som har eller vill hjälpa någon som kan ha självmordstankar.
Barn och unga
- Bris - Barnens rätt i samhället Länk till annan webbplats. Ring på telefon 116 111 eller chatta på www.bris.se. Du kan prata med en kurator om det som känns svårt. Du behöver inte säga vem du är. Samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen.
- Jourhavande kompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - www.jourhavandekompis.se Jourhavande kompis är Röda korsets anonyma chatt för barn och unga upp till 25 år.
- Självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.-www.mind.se Ring 90101 eller chatta anonymt på mind.se/chatt. Stödtelefon för dig som har tankar på att ta ditt eget liv eller är orolig för en närstående person.
- Maskrosbarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- www.maskrosbarn.org - Hos Maskrosbarn kan du som ung få stöd av vuxna som vet hur det är att ha en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa.
- Unga jourer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - www.ungasjourer.se- Samlad webbplats för alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna.
- Ungdomsmottagning på nätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(UMO)-www.umo.se - Information och råd till dig som är ung om sex, hälsa och relationer.
- Elevhälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- Du som går i skolan kan t.ex vända dig till kurator, skolsköterska eller någon annan i elevhälsan.
Vuxna
- Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- www.dinpsykiskahalsa.se - Information om vad som påverkar ur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.
- Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats. på telefon 08-702 16 80.
- Jourhavande präst Länk till annan webbplats.Ring 112 och fråga efter jourhavande präst eller chatta på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast- Jourhavande präst erbjuder akut samtals-och krisstöd och är en del i Svenska kyrkans själavård.
- Föreningen Mind Länk till annan webbplats.är en organisation som har mycket kunskap om psykisk hälsa och suicid och driver flera stödverksamheter. Även du som är närstående är välkommen att kontakta dem. Förutom Självmordslinjen Länk till annan webbplats.
- Självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.-www.mind.se Ring 90101 eller chatta anonymt på mind.se/chatt. Stödtelefon för dig som har tankar på att ta ditt eget liv eller är orolig för en närstående person.
- Suicide zero Länk till annan webbplats. En annan ideell organisation är som arbetar nationellt för att minska antalet självmord.
- Alkohollinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Ring 020-84 44 48 - Funderar du över dina alkoholvanor? Alkohollinjen ger stöd utifrån din situation.
- Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- Ring 020-50 50 50- Stödtelefon för dig som utsatts för fysisk,psykiskt och/eller sexuellt våld. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
- Stödlinjen för spelare och anhöriga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Ring 020-81 91 00 eller chatta på stodlinjen.se - Rådgivning till dig som har problem med spel om pengar eller är anhörig till någon som spelar på ett sätt som skapar problem.
- Välj att sluta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- Ring 020-555 666 -Stödtelefon för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående.
- Ekonomi - stöd och rådgivning. Alla har rätt till en ekonomisk grundtrygghet.
- Kommunalt stöd https://gallivare.se/omsorg-och-stod. Om du är i behov av allmänt stöd för att klara av vardagen, kontakta din kommun. Kontaktuppgifter finns på din kommuns hemsida.
Äldre
- Äldrelinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Ring 020-22 22 33- Till Minds äldrelinje kan du ringa för medmänskligt stöd och någon som lyssnar. https://mind.se/stod-kunskap/prata-eller-chatta-med-volontar/aldrelinjen/
- Pensionärsföreningar -Stöd och information kan finnas att få via någon av Sveriges pensionärs-och seniorföreningar. De största föreningarna är PRO, SPF Seniorna och SKPF Pensionärerna. PRO Gällivare,
- PRO Gällivare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- SPFSeniorerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- SKPF Pensionärerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anhörig och närstående
- Anhöriglinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.-Ring 0200-239 500-Stödtelefon för dig som behöver råd i din roll som anhörig
- Riksförbundet SPES Länk till annan webbplats. är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.
- Riksförbundet SPES telefonjour Länk till annan webbplats. på telefon 020-18 18 00.
- Anhörigkonsulent - I Gällivare kommun finns en anhörigkonsulent som arbetar med stöd till anhöriga.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-12-09
- Publicerad:
- 2024-12-09