Gå till innehåll

Feriearbete för ungdomar från 15 år

Ansökan är stängd!

Ansökan för feriejobb 2024 öppnar den 13 mars och sista dag för att ansöka är 14 april 2024.

Gällivare kommun erbjuder feriearbeten åt cirka 200 ungdomar under sommaren. Du får en inblick i arbetslivet, erfarenheter, referenser och en chans att tjäna pengar.

Vem kan söka feriearbete?

  • Du som är folkbokförd i Gällivare kommun och,
  • Du som avslutar något år på gymnasiet, eller
  • Du som går ut åk 9 på grundskolan, eller
  • Du som fyller 15 år senast 16 juni 2024, eller
  • Du som är aktuell för det kommunala aktivitetsansvaret

Obs! Tänk på att registrera en e-postadress du använder regelbundet, eftersom du får svar på din ansökan via e-post.

Aktuella perioder 2024

  • Period 1 - 17/6–5/7 (vecka 25–27)
  • Period 2 - 8/7–26/7 (vecka 28–30)
  • Period 3 - 29/7–16/8 (vecka 31–33)

Vilka arbeten kan jag söka?

Gällivare kommun erbjuder feriearbete i många av våra kommunala verksamheter samt i ideella föreningar. Det finns många olika arbetsuppgifter som ger bra erfarenheter för dig som är ung på arbetsmarknaden.

Lön

Du har timlön, vilket innebär att du får betalt för de timmar du arbetar. Vilken lön du får styrs av hur gammal du är din första arbetsdag.

Gällivare Kommun anlitar Sparbanken Nord för löneutbetalningar. Det är därför viktigt att du anmäler ditt kontonummer till Sparbanken Nord så snart som möjligt när du har fått ett feriearbete.

Om du inte har ett bankkonto så kommer din lön att betalas ut via utbetalningsavi som du får hem i brevlådan.

Besked

Du får besked om du erbjuds ett feriearbete i maj månad, när vi tillsatt alla platser. Även du som inte blir erbjuden ett feriearbete kommer att få besked och du ställs då på en reservlista och kan bli erbjuden ett feriearbete vid eventuellt avhopp.

OBS! Det är viktigt att du tackar ja till feriearbetet när du får beskedet, annars går erbjudandet vidare till en annan sökande. Vi vill även att du meddelar i god tid om du INTE vill ha din erbjudna plats så någon annan kan få platsen istället.

Registerkontroll

Arbetsgivaren är skyldig att göra en så kallad registerkontroll av personer som erbjuds arbete inom förskola, skola och barnomsorg. Kontrollen innebär att vi kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.

Du beställer själv ett registerutdrag hos Rikspolisstyrelsen Länk till annan webbplats.. Välj utdraget som gäller skola och barnomsorg. Det tar minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Registerutdraget ska du ta med och visa upp för oss om du blir erbjuden en anställning.

Registerkontroll gäller numera även för arbete inom vård och omsorg. Detta beställer du här hos Rikspolisstyrelsen. Länk till annan webbplats. Tänk på att registerutdraget ska vara oöppnat och ska lämnas till din närmaste chef.

Vänta inte med att beställa utdraget tills du har fått svar på din ansökan om feriearbete, då utdraget är en förutsättning för att kunna skriva på ditt anställningsbeslut.

Föreningar kan anställa feriearbetande ungdomar

Gällivare kommun erbjuder bidrag för ett antal ferieplatser till föreningar som kan ta emot ferieungdommar.

Vanliga frågor om feriearbete

Du ansöker genom att skapa en profil och skicka in en ansökan via e-tjänsten.
Det gör du här. Länk till annan webbplats.

I din ansökan ber vi dig skriva några ord om dig själv. Vad du är intresserad av att arbeta med, dina fritidsintressen och vad du är bra på.

Ansökan är öppen 13 mars till 14 april för 2024 års feriearbete. Om du inte har gjort någon ansökan innan sista ansökningsdatum eller om din ansökan inte är komplett i fylld har vi inte möjlighet att erbjuda dig feriearbete.

Tänk på att registrera en e-postadress som du använder eftersom du får svar på din ansökan via e-post.

De flesta arbeten är inom kommunala verksamheter och föreningar och de områden du kan söka är till exempel administration, lokalvård, vaktmästare, servering/kök, park/grönområde, kultur och föreningsverksamhet. Läs mer HÄR!

Om du kryssar för alla 3 perioderna, då ökar chanserna till jobb. Du får dock bara jobba en period. Viktigt är även att söka så brett som möjligt, du kan välja att söka inom alla områden. Tänk på att ju fler arbetsområden du väljer ju större chans att få ett feriearbete.

Vi prioriterar i första hand ungdomar som går på gymnasiet och ej har haft ett
feriearbete via Gällivare kommun tidigare så det är viktigt att du kryssar i detta
alternativ om du går på gymnasiet och ej har erbjudits ett feriearbete via oss tidigare.

Erbjudande om feriearbete skickas till den mail-adress som du registrerar vid ansökan.

Du kan tyvärr inte byta arbetsveckor, bara tacka nej om du inte kan jobba den period du har erbjudits feriearbete. Det är viktigt att du kontaktar handläggaren för feriearbeten och meddelar detta, så snart som möjligt.

Information om vilka arbetsuppgifter du kommer att ha får du i det e-postmeddelandet som skickas med erbjudandet om feriearbete. Du får även informationen av din handledare på din arbetsplats.

Om du ej fått en plats i första uttagningen ställs du på reservlista och kan ändå få en plats vid ev. avhopp. Du får meddelande via mail även om du inte blir uttagen.

Besked kommer så snart alla platser är tillsatta under maj månad.

I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även kontakta samordnaren för feriearbeten.

Information om vem som är din handledare och kontaktuppgifter till arbetsplatsen, får du i e-post du kommer att få med information om var du blivit placerad.

Enligt arbetsmiljölagen måste man efter 4,5 timmars arbetstid ha 30 minuters rast. Tiden för rast läggs på arbetstiden, det vill säga vid till exempel arbete 6 timmar/dag kommer arbetsdagen att vara 6,5 timmar.

Om du blir försenad ska du kontakta handledaren på din arbetsplats och tala om det. Se till att ha rätt telefonnummer med dig.

Ring din handledare innan arbetsdagen börjat och meddela att du är sjuk.

Ferieungdomar har ej rätt till sjuklön.

Respektive arbetsplats kommer berätta för dig vilka kläder som gäller. Kräver det speciella arbetskläder kommer du få låna det.

13 mars 2024 öppnar ansökan för 2024 års ferieplatser

Kontakta feriehandläggaren vid frågor!

E-post: feriejobb@gallivare.se

Telefon: Evy Svanhem: 0970-81 81 47, Mats Ryen: 0970-81 82 01,
Mikael Eriksson: 0970-81 87 80

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-26
Publicerad:
2023-11-28