Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 02 jan 2025

Vill höja statusen för minoritetsspråken

Mikaela Peltz framför vad som illustrerar stjärnhimlen och som återfinns på Kunskapshusets fasad. Här kan du titta närmare på himlavalvet och stängerna som löper ut med budskap på lulesamiska, svenska, nordsamiska, meänkieli och engelska.

Mikaela Peltz är minoritetsspråkstrateg och utredare på Gällivare kommun. Hon tycker att det är viktigt att Gällivare kommun synliggör och gör plats för de nationella minoritetsspråken på olika arenor i vardagen.

Kommunen samverkar med företrädare för samebyar och föreningar utifrån uppdraget som förvaltningskommun för samiska, finska och meänkieli.

- I mitt dagliga arbete samverkar jag även med övriga kommuner i länet, Länsstyrelsen, Sametinget och föreningslivet, säger Mikaela Peltz.

Synliggör genom samverkan

Gällivare kommun har tagit ett omtag i det strategiska arbetet för att säkerställa att medborgare känner till vilka rättigheter minoriteter har. Särskilt viktigt är det för barn och unga, att de känner att de kan främja sin identitet och känna sig stolta och trygga som en del av en nationell minoritet. Återtagande av ett tappat minoritetsspråk är också något som är viktigt att arbeta med. Det gäller alla åldrar, men särskilt med fokus på äldre personer.

Minoritetsspråk i vardagen

En viktig del är även att kommunen synliggör och gör plats för de nationella minoritetsspråken inom olika arenor i vardagen. Det kan vara genom skyltning, nyheter, information och kulturella uttryck.

- På så vis möjliggörs det vardagliga användandet och det blir en acceptans att använda sitt språk inte bara hemma utan i andra kontexter, säger Mikaela.

Meänkieliseminariet i Gällivare

Gällivare kommun anordnade ett meänkieliseminarium tillsammans med Institutet för språk och folkminnen, Isof, som var väldigt lyckat. På seminariet presenterade personalen från Regnbågens förskola sitt arbete med att lära barnen språket och bygga den kulturella identiteten. De berättade även om betydelsen att få använda sitt språk i sitt dagliga arbete.

Jag tror att den här typen av seminarier spelar stor roll, både för individer som vill eller har tagit sitt språk tillbaka. Det skapas också en förståelse och kunskapsspridning i samhället i stort om våra nationella minoritetsspråk, förklarar Mikaela.

Det bästa med Gällivare

Mikaela Peltz trivs med sin vardag i Gällivare kommun, på sin fritid brukar hon försöka vara ute i naturen, promenera, åka skidor, gå med hunden och vara med familj och vänner.

Det bästa med Gällivare är alla möjligheter. Vi har alla årstider från sommardagar med 25 grader varmt till midvinterkvällar med -35. Vi har fjäll, skog och stora vattendrag. Vi har en aktiv och levande landsbygd. Vi har ett enormt varierande kulturutbud. Det finns alltid något att göra eller upptäcka, avslutar Mikaela.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2025-01-02
Publicerad:
2025-01-02