Gå till innehåll

Planeringsstrategi

Det kommunala planmonopolet är ett av de starkaste styrmedlen för kommunens fysiska utveckling som samtidigt medför ett stort ansvar. Det finns ett flertal olika verktyg som kommuner har i sitt förfogande i planprocessen, men när det gäller den långsiktiga utvecklingen av markanvändning är översiktsplanen det främsta verktyget.

Alla kommuner ska ha en kommuntäckande översiktsplan. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men vägledande. Översiktsplanen uttrycker den långsiktiga viljeinriktningen för kommunens fysiska utveckling. Översiktsplanen beskriver kommunens ställningstaganden om hur mark- och vattenområden ska användas och utgör en vägledning för hur den bebyggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen utgör kommunens strategiska övergripande dokument för en långsiktigt hållbar utveckling. Arbetet med att ta fram en planeringsstrategi för kommunens översiktsplan innebär ett ökat fokus på översiktsplanering och är en förutsättning för översiktsplanens aktualitet.

Kommuner har en skyldighet att pröva planens aktualitet varje mandatperiod och tidigare kallades detta för aktualitetsprövning. 1 april 2020 ändrades 3 kap i plan- och bygglagen (PBL). Ändringen innebar att aktualitetsprövningen ersattes av planeringsstrategin i PBL. Kommunstyrelsen beslutade 2021-02-22 att uppdra åt samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen att påbörja en aktualitetsprövning av översiktsplanen för Gällivare kommun (2014) med den fördjupade översiktsplanen för Gällivare, Malmberget och Koskullskulle (2014). Kommunfullmäktige ska sedan anta en planeringsstrategi under de två första åren efter ett ordinarie val. Om strategin inte antas efter de två första åren upphör översiktsplanen att gälla vilket innebär att kommunen behöver påbörja arbetet med att ta fram en ny översiktsplan.

Planeringsstrategin har antagits vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 10 september 2024.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-09-19
Publicerad:
2024-09-19