Innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt i Gällivare
Gällivare kommun har under de senaste åren haft möjlighet att genomföra en rad innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt, tack vare statligt stöd riktat mot företagsetableringar, expansioner samt stads- och ortsutveckling i Norrbotten och Västerbotten.
En av de mest framträdande satsningarna är de 5,2 miljoner kronor som Gällivare kommun har fått ta del av genom Länsstyrelsen i Norrbottens län. Denna ekonomiska förstärkning har möjliggjort för kommunen att genomföra förstudier och konkreta projekt inom en rad viktiga områden.
Förra veckan samlades projektledarna för att ge en samlad bild av de olika projekt som genomförts.
Utvecklingsplan för Dundret / Repisvaara
Dundret och Repisvaara är två av Gällivares mest kända områden. Genom en förstudie har en utvecklingsplan avseende livsstilsboende nära naturen tagits fram där fokuset är ”Dundret som en del av staden”.
Planen har tagit hänsyn till både miljö och samhällsnytta, med målet att stärka områdets potential för såväl turism som lokal befolkning. Projektet omfattar även en trafikutredning och rennäringsanalys. Gällivare hoppas på sikt kunna utveckla dessa natursköna områden utan att kompromissa med naturvärden eller klimatmål.
Sociodukt och gestaltning på Länsmannagatan
En annan viktig del av förstudierna är projektet med sociodukt och gestaltning Länsmannagatan. Syftet är öppna upp och skapa attraktiva ytor som leder gång och cykeltrafikanter vidare mot älv stråket. Parallellt har utformningsförslag tagits fram avseende en sociodukt över älven, som ska fungera som en slags knutpunkt. I förslaget finns både grillplats, café, cykeluthyrning och grönområden utritade i anslutning till sociodukten.
Tanken är att kunna tillhandahålla exempelvis ett elcykelsystem för att möjliggöra mikromobilitet som kombineras med kollektivtrafik, som i andra städer", säger Niklas Nyberg utredningsingenjör på Gällivare kommun.
Gestaltad livsmiljö / konst i det offentliga rummet
Gällivare kommuns stadsarkitekt Johan Eriksson-Buhr pratade om projektet som syftat till att skapa attraktivitet och dynamik i ett centrum påverkat av ombyggnation.
Projektet mynnade ut i tre stora muralmålningar på husfasader i centrum som skapat stort intresse och uppskattning bland medborgarna. Inom ramen för projektet planeras ytterligare en ljusinstallation att sättas upp inom kort.
Vinterdestination och innovationscenter
Om Gällivare utvecklas till en attraktiv vinterdestination finns det goda förutsättningar att nå målet om 20 000 invånare och öka antalet besökare.
Genom att titta på och jämföra oss med andra framgångsrika vinterdestinationer kan vi dra viktiga lärdomar och identifiera element som är avgörande för framgång. En trend som syns just nu är ljusinstallationer och ljuskonst, i kombination med vinteraktiviteter och konstfrusna isbanor. Det bidrar till en unik och lockande vinterupplevelse och där är också Dundret motorn", säger Hanna Larsson Aspebo, destinationsutvecklare på Gällivare kommun.
Det har även gjorts en förstudie som har fokuserat på Gällivares förutsättningar att etablera ett innovationscenter. En plats där innovation och utbildning blir till levande upplevelser för alla åldrar.
– Gällivare har bra potential och det finns ett starkt intresse för denna typ av technical visits, avslutar Hanna Larsson Aspebo.
Grönplan och natur för rekreation och friluftsliv
Gällivare befinner sig i en utmanade situation med många projekt och byggprocesser som löper parallellt. I detta är det minst lika viktigt att se över de träd som går förlorade på grund av samhällsomvandlingen och den omfattande exploateringen.
Parallellt med detta har det även tagits fram åtgärdsförslag för att förbättra tillgången till tätortsnära natur i Gällivare.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-28
- Publicerad:
- 2024-11-28