Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 25 sep 2024

Internationella matsvinnsdagen

Visste du att det uppstår 466 kg avfall från varje person – varje år! För att minska avfallet måste vi hjälpas åt genom att slänga mindre. Under kommande veckor visar vi hur du kan minska ditt avfall med tio enkla sätt, här kommer det tredje.

Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över.

För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom är det förstås god ekonomi både för hushåll och samhälle.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn:

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och använd resterna.
  4. Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum.

Internationella matsvinnsdagen

Dagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige där den fått ett större genomslag för varje år. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen.

Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000–6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Få fler tips om hur på Livsmedelverkets webbplats.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-09-25
Publicerad:
2024-09-25