Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 04 okt 2023

Gällivare tar ett rejält kliv i webbplatsrankning

Gällivare kommuns nya webb tar ett rejält kliv uppåt i Webperfs senaste rapport som rankar samtliga kommuners webbplatser inom Sverige. Från en placering 275 i oktober 2022 till plats 58 idag.

Det är med glädje och stolthet som vi tar dessa dryga 200 placeringar uppåt. Nu är vårt mål att ligga i topp 10, säger Ann-Sofie Malmefjäll, avdelningschef för Tillväxt- och attraktivitetsavdelningen.

Webperf mäter alla webbplatser som är viktiga för det svenska samhället. I kategori ”kommuner” utvärderas de kommunala webbplatserna utifrån parametrar som webbtillgänglighet, webbstandard och informationssäkerhet. I den senaste utvärderingen rankas gallivare.se till ett betyg 4.3 av 5, där medel i landet ligger på 4.0.

Kommunens nya webbplats, som är en viktig pusselbit för att effektivt kunna informera, attrahera och inspirera våra digitala besökare, lanserades i början av sommaren. Utvecklingen har bland annat medfört ett rejält omtag kring strukturen, gett en bättre fungerande sökfunktion och dessutom skapat bättre redaktionella förutsättningar med ett mer användarvänligt webbpubliceringsverktyg.

Det känns fantastiskt roligt att få ett sånt kvitto på vår arbetsinsats. Vi är många som dagligen bidrar till att utveckla kommunens webbplats efter vad kommuninvånarna efterfrågar och detta bidrar verkligen till det fortsatta arbetet med att förbättra kvalitet och tillgänglighet, säger Ann Bergqvist, kommunikatör och projektledare för kommunens externa webb.

Delar där Gällivare fått toppbetyg:

Sökmotoroptimering (SEO)
Webbsidan följer god SEO-praxis fullt ut, alltså att nå ut via sökmotorer.

Tillgänglighetstest för funktionsvarierade användare
Tillgänglighetstestet, som mäts med en mobil¬användares preferenser, visar att webbplatsen är fullgott utformad.

Praxis
Webbplatsen följer god praxis fullt ut för webbutveckling.

Projekt webb

Än är inte projektets alla delar på plats. Men längs utvecklingstidens gång på dryga året har underwebbar, som ingår i webbplatsen gallivare.se, lanserats allt eftersom.

  • Samhällsomvandlingen och den gröna omställningen, lanserades i samband med kommunwebben i juni.
  • dunderNET, smyglanserades redan i mars.
  • Lappland Airport, lanserades i augusti.
  • Turismwebben, har ej lanserats ännu.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-10-04
Publicerad:
2023-10-04