Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 13 jun 2023

Till dig som är förälder till en tonåring

Examen och studenten närmar sig med snabba steg. Förberedelserna inför denna stora dag är många; både för dig som förälder, de som jobbar i skolan och inte minst för eleverna.

Det blir förhoppningsvis några härliga dagar och minnen för livet. Skolavslutning med släkt och vänner, bal och vita mössor. Dessvärre kan det också bli en hel del alkohol för våra ungdomar i samband med examensyran. Som tonårsförälder kan man ibland uppleva en osäkerhet kring frågor som rör ungdomar och alkohol. Med detta brev vill vi ge dig och andra tonårsföräldrar i Gällivare några tips och råd samt informera om vad som gäller i anslutning till skolavslutningarna.

  • Du som är förälder är den viktigaste personen i din tonårings liv!
  • Köp inte ut och bjud inte på alkohol! Forskning visar att tonåringar som får alkohol från sina föräldrar dricker mer.
  • Visa att du bryr dig! Undersökningar visar också att tonåringar vill att du som förälder säger nej till att köpa ut och bjuda.
  • Nolltolerans i skolan. Alkohol får inte tas in på skolområdet eller finnas med på arrangemang som anordnas i skolans regi. Berusade elever avvisas.

Dessutom gäller naturligtvis lokal ordningsstadga om att alkohol inte får intas på allmän plats.

Tillsammans kan vi bidra till en bra och minnesvärd skolavslutning för våra tonåringar.

Vill du veta mer?
På Tonårsparlören hittar du som förälder fakta och råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som du kan ta del av gällande ungdomar och alkohol.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-15
Publicerad:
2023-06-13