Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 26 maj 2023

Världscupen kommer till Gällivare

Marcus Hellner

Världseliten kommer till Hellnerstadion som fick sitt namn efter Marcus Hellner som formades vid Gällivare skidgymnasium. Foto: Daniel Olausson / Follow the light

Nu är det klart – Den 2-3 december kommer världsstjärnorna i längdskidåkning till Hellnerstadion på Dundret för världscup.

Igår beslutade det internationella skid- och snowboardförbundet, FIS, att Gällivare blir en av tre svenska arrangörsorter för världscupen 2023/24. Det väl genomtänkta beslutet innebär att världscuppremiären inleds i finska Ruka och därefter fortsätter till Gällivare.
– För att göra så lite klimatavtryck som möjligt så ligger Gällivare bra till i förhållande till Ruka, både resmässigt men också produktionsmässigt. Vid den här tiden på året är det svårt för andra att producera snö och det faller sig naturligt för oss, säger Leif Johansson, ordförande i Gellivare Skidallians och Sport Event Gellivare Lapland.

Gällivare har sedan mitten av nittiotalet arrangerat världscuptävlingar med stor framgång, senaste gången världscuptävlingar avgjordes i Gällivare var 2012. Efter gårdagens glädjande beslut så har planeringen startat. Bland annat ska en organisation tillsättas för att bemöta frågor som exempelvis exponering, boende och volontärarbete.
– Den närmaste tiden kommer vi tillsammans med Gällivare kommun utveckla och förbättra Hellnerområdet, bland annat ersätta vallabodar, säger Leif Johansson.

Leif ser fram emot att arrangera tävlingarna och hoppas att få uppleva något liknande som 2008, då Gällivares före detta skidgymnasieelever Marcus Hellner och Charlotte Kalla stod högst upp på prispallarna.
– Sen vill jag naturligtvis att detta ska bli en riktig publikfest med kringarrangemang där våra kommuninvånare och våra besökare kan känna sig stolta över att vara en del av det.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-09-05
Publicerad:
2023-05-26