Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 26 maj 2023

Trygghet och säkerhet vid vatten

Vattensäkerhet är av yttersta vikt, särskilt när det gäller barn. Nyligen inträffade en tragisk olycka i Sjöparken där ett barn föll i vattnet från en brygga som hade öppningar mot vattnet på grund av vandalisering.

– Vi ser allvarligt på händelsen vilket inte ska få inträffa vid kommunens anläggningar. Bryggan är nu avstängd i väntan på reparation och åtgärder för ökad säkerhet. För att öka säkerheten kring våra populära vattendrag och sjöar vidtar vi nu fler åtgärder för att minska olycksriskerna. Vi kommer bland annat att genomföra fler inspektioner och öka underhållet av bryggor och räcken kring vattendrag säger Robert Nilsson, avdelningschef ungdom och fritid.

Med sommaren runt hörnet och värmen stigande blir vattenaktiviteter allt mer populära. Det är viktigt att vara medveten om säkerheten vid vattenaktiviteter och att hålla varandra under uppsikt, särskilt i närheten av strömmande vatten där riskerna kan vara högre. Många människor förlorar livet i drunkningsolyckor varje år, och varje enskild olycka är en stor tragedi. Genom att arbeta hårt, öka kunskapen och skapa säkrare miljöer kan vi minska antalet olyckor och rädda liv.

Här är några råd för att hålla dig och barnen säkra vid vattenaktiviteter:
• Övervakning: Håll alltid barn under noggrann uppsikt när de är nära vatten. Var medveten om att olyckor kan ske på bara några sekunder, så var alltid närvarande och fokuserad.
• Simkunnighet: Ge barnen simkunnighetsträning för att öka deras säkerhet i vatten. Samtidigt bör även simkunniga barn alltid övervakas noggrant.
• Medvetenhet: Lär barnen om vattensäkerhet och förklara att vatten kan vara farligt. Förklara vikten av att vara nära en vuxen när de är i vatten och att undvika att leka grovt vid vattenområden.
• Första hjälpen och livräddning: Föräldrar och vårdnadshavare bör lära sig grundläggande första hjälpen och livräddningstekniker för att vara förberedda om en olycka skulle inträffa.

Läs mer om vattensäkerhet hos Svenska livräddningssällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Vi uppmanar besökare att vara uppmärksamma och rapportera eventuella brister eller farliga situationer till kommunen. Genom att samarbeta och vara engagerade i vattensäkerhet kan vi skapa en tryggare miljö för alla. Låt oss ta vara på våra vattennära miljöer och uppmuntra till säkra och glädjefyllda vattenaktiviteter för alla. Tillsammans kan vi skapa en tryggare och mer njutbar sommar för alla som vistas vid vatten. Kom ihåg att vattensäkerhet är något vi alla kan och bör bidra till avslutar Robert Nilsson, avdelningschef ungdom och fritid.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-15
Publicerad:
2023-05-26