Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 03 maj 2023

Rekordmånga stadskärnor hyllar invånare med digital kampanj

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Foto: Daniel Steinberg

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Foto: Daniel Steinberg

En stadskärna som sjuder av liv har aldrig varit viktigare. Där möten, känslor och nya bekantskaper sker, och gator och torg rymmer både butiker och strosande människor. Att invånarna och besökarna spelar roll för stadskärnans framtid – det är precis det Gällivare tillsammans med 51 andra städer runt om i landet vill lyfta i årets upplysningskampanj “Ingen puls utan din”. Antalet deltagande städer är nytt rekord för kampanjen.

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Startskottet till idén kom från Malmö Citysamverkans medlem Marie Strinnholm, som äger och driver butiken Popolino i Malmö. Bakom kampanjen står organisationen Svenska Stadskärnor som, tillsammans med sina medlemmar, arbetar för att öka medvetenheten om stadskärnans betydelse som tillväxtgenerator i samhället.

Kampanjen, som nu är inne på sitt tredje år, har i år rekordmånga medverkande städer - hela 52 stycken, vilket visar på hur viktig frågan om ett levande lokalsamhälle är.

- Att så många städer sluter upp för den här frågan är kraftfullt. Tillsammans kan vi skapa ett gemensamt fokus på en fråga som är viktig i alla städer i hela landet, säger Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor.

Ingen stad utan dig
I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv. För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper. Resultatet blir en visuellt tilltalande och digital kampanj som sätter strålkastarna på vardagens alla möten och riktar ett tack till invånarna. Kampanjen har tagits fram i samarbete med digitalbyrån We dig it i Örebro och kommer att lokalanpassas efter varje deltagande ort.

Konsumenternas val påverkar
Syftet med upplysningskampanjen är att hylla och tacka invånarna. Men samtidigt peppa och få alla att fundera över vad ens egen närvaro i stadskärnan betyder.

– Bakom varje verksamhet finns det alltid någon som brinner för sitt jobb och mötet med dig. Det här är något som vi tror ofta tas för givet, att en ort automatiskt är en plats full av liv. Men utan människor och engagemang finns det heller ingen stadskärna, säger Hanna Andersson, näringslivsutvecklare, Gällivare kommun.

Att handla lokalt, vistas i centrum och välja nära istället för långt bort kan bidra mer än vad man kan tro.

– Att handla lokalt är att handla hållbart, som alla kan vara med och påverka i olika grad. Och de positiva effekterna är många. För vad sägs om fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär? Det finns alla skäl i världen att älska och fortsätta besöka din stadskärna, fortsätter Hanna Andersson.

Ingen puls utan din 2023 är tredje upplagan av ett nationellt initiativ för att belysa vikten av levande stadskärnor. 52 städer runt om i Sverige står bakom uppropet. Läs mer på svenskastadskarnor.se/ingen-puls-utan-din Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medverkande städer:

1. Boden

14. Karlshamn

27. Nynäshamn

40. Trelleborg

2. Bollnäs

15. Karlskoga

28. Nässjö

41. Trollhättan

3. Borås

16. Karlskrona

29. Olofström

42. Umeå

4. Eskilstuna

17. Karlstad

30. Oskarshamn

43. Uppsala

5. Falun

18. Kristianstad

31. Ronneby

44. Vänersborg

6. Gällivare

19. Kristinehamn

32. Sala

45. Vännäs

7. Gävle

20. Kävlinge

33. Sandviken

46. Västervik

8. Göteborg

21. Linköping

34. Skellefteå

47. Västerås

9. Helsingborg

22. Ljusdal

35. Sundsvall

48. Ystad

10. Hudiksvall

23. Luleå

36. Söderhamn

49. Ängelholm

11. Hässleholm

24. Malmö

37. Södertälje

50. Örebro

12. Höganäs

25. Norrköping

38. Sölvesborg

51. Örnsköldsvik

13. Kalmar

26. Nyköping

39. Tranås

52. Östersund

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-08
Publicerad:
2023-05-03