Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 jan 2023

Kulturfestival i midvintern

När julljusen är nedpackade och mörkret aldrig verkar vika kommer kulturfestivalen Polarvinternatten med hopp för kropp och själ. Sedan starten 1998 har den vuxit rejält och det finns planer på att göra den både större och mer välkänd.

– Vi har en vision om ”Vinterveckor” i samarbete med Kiruna och Jokkmokk, säger Gällivare kommuns kultursamordnare Jerker Johansson.

Det är förstås en smaksak men för många kommer nog Thomas Di Leva vara årets dragplåster. Men det är ett gediget program med inslag från de flesta kulturgrenar.

– Det ska finnas något för alla men själv ser jag fram mot Norrbotten Big Band med Amanda Ginsburg och Iris Bergcrantz som tolkar Olle Adolphson, säger Jerker Johansson. Han är eldsjäl och drivande bakom Polarvinternatten. Festivalgeneral skulle man kunna kalla honom, och det går inte att ta miste på entusiasmen.

– Det är väldigt roligt. Och uppskattat. Vi får förfrågningar från artister som vill vara med och medborgare hör av sig kring Polarvinternatten. Det blir förstås mycket arbete kring ett så här pass stort arrangemang särskilt med hållningen att de som vill ska få vara med.

– Vi säger inte nej om någon vill medverka eller har en bra idé. Traditionsenligt inträffar festivalen mitt i mörkaste och ofta kallaste vintern. Det ger en speciell inramning där värmen från människor, musik och kultur på något sätt bekämpar vintergreppet och ger kraft för fortsättningen. Vinter, snö och kyla är ju numera ett försäljningsargument i turistbranschen och därför finns det stora planer.

Festivalen är inte så känd utanför Norrbotten som den borde vara men visionen finns.

– Det är ingen slump eller krock att den ligger samtidigt som Snöfestivalen i Kiruna och veckan före Jokkmokks marknad. Vi samarbetar och i förlängningen borde det här kunna bli en lysande kombination för den som vill uppleva Sverige kring polcirkeln vintertid. Vi jobbar på det, säger Jerker.

Från början handlade det om en kväll men festivalen har som sagt vuxit och berör hela Gällivare. I kyrkan, på hotellet, i Folkets hus, i Dansens hus och på Kulturmuséet kommer man att kunna ta del av en mängd bra konserter och högklassig kultur. Festivaltips från festivalgeneralen?

– Programmet är inte helt spikat ännu men när det kommer, gå igenom det och hitta några saker som du blir sugen på. Men gå också på något som du inte känner till eller tror är din grej. Polarvinternatten är verkligen en möjlighet att vidga sina kulturella horisonter.

Polarvinternatten pågår 23-29 januari 2023.

Läs hela artikeln i senaste numret av RE-new via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-26
Publicerad:
2023-01-10