Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 02 dec 2022

Kommunen satsar på ett levande vintertorg

levande vinter

Arbetet för ett levande vintertorg är i full gång för att förhoppningsvis hinna bli klart innan jullovet då en officiell invigning planeras.

Nu är det beslutat vilka idéer som ska göras till verklighet utifrån de förslag som kom in via medborgarenkäten för ett attraktivt centrum vintern 2023.

Under hösten genomfördes en medborgarenkät där privatpersoner, föreningsrepresentanter och företag fick skicka in idéer på hur Gällivares centrumkärna kan bli mer attraktiv för både besökare och kommuninvånare. Förslagen skulle leda till satsningar inom olika områden:

  • Evenemang/Arrangemang
  • Fysiska investeringar
  • Ett levande torg

Idéer som ska göras till verklighet
De svarande har många idéer inom alla fokusområden. Inför vintersäsongen uttrycker många att de värdesätter platser med stämningsfull belysning, snö och is, värme och mys, men också platser för möten och lek.
Men nu är det alltså beslutat om vilka idéer som ska göras till verklighet och det kommer resultera i ett levande torg med:

  • Stämningsfull belysning
  • Skridskobana
  • Isrutschkana
  • Eldstäder
  • Marknadsplatser

– Det känns så roligt att få göra detta tillsammans med Gällivareborna och skapa en plats där dem själva ha fått vara med att engagera sig och komma med idéer! På detta sätt vill vi jobba mer framöver, säger Hanna Andersson, näringslivsutvecklare på Gällivare kommun.

De sammanfattade enkätsvaren
Från de 92 svar som kom in via webenkäten säger ett urval att:
"Ta in mobila grillplatser/rastplatser med bänkar mitt på torget så att det går att grilla korv, värma sig och inte behöva åka utanför centrumkärnan."

"Förut var det en av vinterns höjdpunkt, för mig, när det byggdes en klättervägg/rutschkana av snö och is på torget i Gällivare. Jag kommer specifikt ihåg en drake av is som fungerade som rutschkana. Det vore roligt med aktivitet för barnen i centrum."

Gällivare kommuns fritidsutvecklare Pia Sundvall säger att arbetet är i full gång för att förhoppningsvis hinna bli klart innan jullovet då en officiell invigning planeras.
– Vi vill också passa på att tacka för alla fina förslag och hälsa alla välkomna att njuta av vintern tillsammans i centrum.


"Mitt centrum är också ditt centrum. Så låt oss utveckla det tillsammans"

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-04
Publicerad:
2022-12-02