Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 nov 2022

Aktiviteter för nyinflyttade

Magdalena Forsman

I samband med skyltsöndag på stan den 27 november arrangeras den första gemensamma aktiviteten för nyinflyttade Gällivarebor.

Det är inflyttningsservice som står bakom initiativet att välkomna nya Gällivarebor med gemensamma aktiviteter. Det har funnits en efterfrågan både från arbetsgivarhåll och från inflyttade. Flera kommuner har gjort liknande initiativ och det finns en vinst med att lägga resurser för att hjälpa till med att skapa ett sammanhang för nyinflyttade.
Den första aktiviteten blir en guidad busstur runt samhället med guide Karin Niva i samband med skyltsöndag på stan den 27 november.
– Nu gör kommunen en satsning för att både hemvändare och helt nya Gällivarebor ska känna sig välkomna, säger Magdalena Forsman, inflyttningslots vid Gällivare kommun.


Vykort
Ett vykort har skickats ut som inbjudan till de gemensamma aktiviteterna, till inflyttade som folkbokfört sig i Gällivare från den 1 juni i år. Varför det blev just ett vykort som inbjudan förklarar Magdalena med att hon ville att det skulle vara något som sticker ut bland den övriga posten. Och anledningen till att det blev just från 1 juni har att göra med att tjänsten inflyttningslots inte funnits så länge.
– Ett fint vykort kanske kan få hänga uppe på kylen istället för att hamna i en posthög. Och så är det något med vykort istället för ett kuvert, det är lite mer personligt och välkomnande.


Fyra aktiviteter per år
Tanken är att gemensamma aktiviteter ska anordnas fyra gånger per år för att samla upp nyinflyttade allt eftersom. Och det planeras för bland annat Dundret-tur med sittlift och kajakpaddling till sommaren.
Idén till den guidade turen kom till när man pratade om vikten av att visa upp både pärlor och sådant som är nödvändigt, för att det ska vara lite lättare att komma in och hitta i samhället.
– Och man kan vara med alla gånger! Du måste inte åka med på den guidade turen alla fyra gånger utan nästa gång kanske du bara är med på själva aktiviteten, säger Magdalena.
– När turen är slut vill vi passa på att ge alla deltagare en goodiebag med småpresenter från kommunen.

Är du nyinflyttad men inte fått en inbjudan? Tveka inte att ta kontakt med inflyttningslots Magdalena Forsman, magdalena.forsman@gallivare.se.
Klicka här Öppnas i nytt fönster. för att läsa mer om inflyttningsservice och aktiviteterna för nyinflyttade.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-04
Publicerad:
2022-11-16