Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 29 sep 2022

Sommaren 2022 – en av de bästa

Dundret

Gällivares popularitet som turistort bara fortsätter att öka. Under juni och juli i år ökade antalet gästnätter med 40 procent jämfört med förra året. Det gör sommaren 2022 till en av de bästa någonsin.
– Det är fantastiskt roligt för vår kommun och våra företagare att besöksnäringen växer, säger Hanna Aspebo, destinationsutvecklare på Gällivare kommun.

Det är den första preliminära gästnattsstatistiken från SCB som kommit och den visar att antalet kommersiella övernattningar har ökat med 34 procent i juni och 47 procent i juli jämfört med 2021.
– 2019 är omtalat som ett rekordår inom besöksnäringen i hela Sverige. I år har vi i juli haft en ökning med 28 procent från 2019, säger Hanna Aspebo och fortsätter:
– Vi är för många kända som en vinterdestination och på sikt jobbar vi mot att vara minst lika stora på vintern som sommaren, men i dagsläget ligger vi långt efter vintertid.
Utvecklingen som sker på Dundret med boende kommer vara väldigt viktigt för att möta behovet av den ökande turismen.

Så vad är förklaringen till den här mycket glädjande uppgången? Gällivare är en plats som möter de trender och den efterfrågan som finns globalt just nu. Under 2022 har Gällivare kommun tagit hem utvecklingsarbetet av Gällivare som turistort, genom att bland annat anställa en destinationsutvecklare och ta tillbaka ägandeskapet av Gällivare Turistcenter.

– Även om jag skulle önska att det är den effekten vi redan ser så kan vi inte i dagsläget ta åt oss äran. Det skördar vi några säsonger fram. Det som vi däremot har gjort är att vi har satsat på det lokala värdskapet för att de gäster som vi möter, reser hem med en så bra upplevelse som möjligt. Där har vi t.ex. ökat öppettiderna för Gällivare Turistcenter. Samt Gällivare museum som också haft en rekordsommar i antalet gäster, förklarar Hanna Aspebo vidare.

– Det är första sommaren på många år som vi har haft öppet under helgerna i sommar vilket har varit uppskattat. Både Inlandsbanan och bussen mot Ritsem har gått oavsett veckodag, och Ritsembussen har haft över 7 000 sålda biljetter under sommarperioden. Det är gäster som är viktiga att möta och guida rätt inför deras stora äventyr i fjällen, säger Anton Blomstam på Gällivare Turistcenter.
– Många turister, men även lokalbor, har uppskattat sommarcaféerna som haft öppet i år. Siffrorna från prästgårdens sommarcafé hade ett snitt på ca 150 gäster per dag under de veckor de höll öppet, berättar Anton glatt vidare.

Också servicebranschen har märkt av uppsvinget.
– Sedan vi öppnade i december har juli varit vår bästa månad hittills. Fyra av fem gäster har varit turister. Vi hade önskat att fler restauranger haft öppet mer i sommar då vi vissa dagar tyvärr behövt neka gäster när vi haft fullt säger Anthony Tian, en av grundarna till Fat Tonys Gällivare.

Gästnattsfakta:


Juni
Totala antalet gästnätter i juni 18 765 st. = + 4 775 + 34% jämfört med 2021.
Norska gästnätter: 1 124 st. = + 1 109%
Gästnätter på hotell: 7 070 st. + 31%
Gästnätter på vandrarhem/camping/stugby: 11 695 gästnätter +36%
Fördelning mellan de olika boendetyperna: hotell 38%, vandrarhem/camping/stugby 62%

Juli
Totala antalet gästnätter 35 031 st. = + 11 250 + 47,3% jämfört med föregående år.
Norska gästnätter: norska gästnätter = 8 496 st. + 1696%
Gästnätter på hotell: 8 673st = + 17%
Gästnätter på vandrarhem/camping/stugby 26 358st = + 61 %
Fördelning mellan de olika boendetyperna: hotell 25 %, vandrarhem/camping/stugby 75%


Om gästnattsstatistiken:
Gästnattssiffrorna för juli är preliminära och kan komma att uppdateras. De avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping. Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte. Beläggningsgraden avser andelen uthyrda rum i förhållande till antalet disponibla rum för vald period. Statistiken samlas in via SCB/Tillväxtverket.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-04
Publicerad:
2022-09-29