Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 sep 2022

Full fart framåt för fotbollen i Gällivare

Fotboll

Det går bra för fotbollen i Gällivare just nu.
Eller vad sägs om att en fjärdedel av alla uttagna i distriktslagen P15 och F15 kommer från GSK Gällivares verksamheter?
Inte imponerad? Vad tycks om att två av dem också varit uttagna till landslagsläger i år?

Det är ingen självklarhet att en ort norr om polcirkeln levererar spelare i den här omfattningen.
Förklaringen till framgångarna stavas nog bredd - över 350 barn och unga tränar fotboll i GSK - och ett brinnande engagemang från tränare och andra ledare.
Flicklagets tränare Per Jänkänpää och Björn Persson blev 2019 Gällivare kommuns ungdomsledarstipendiater och tillsammans med pojkarnas tränare, Erik Johansson, Glenn Eriksson, Sara Fagerlönn och Sverker Johansson har de målmedvetet utbildat sig och tagit till sig kunskap och utveckling.
- Exempel på det? Det är så mycket, men en tydlig grej är att tjejerna ibland tränar tillsammans med killarna och det har fungerat mycket bra, det höjer alla, säger Per Jänkänpää.
Men det handlar inte bara om träningsmetoder, fotbollsteori och taktik.
- Vi vill skapa en utvecklande miljö där alla trivs och verkligen längtar till fotbollsträningen, vi tror att glädje och kamratskap leder till intresse och utveckling, säger Erik Johansson.
Och sammantaget verkar det fungera. Fem tjejer och fem killar uttagna till elitläger för distriktslagen, serieseger förra året och stor chans på serieseger i år för både F15 och P15.
(Distriktslag låter för övrigt lite futtigt när distriktet det handlar om är hela Norrbotten.)
Distriktlagets förbundskapten är en annan gällivareprodukt, Johan Ryngmark.
Och så grädden på moset, Ida Persson och Per Fagerlönn togs i år ut till landslagsläger för 15-åringar.
- Man trodde inte det var sant, säger Ida.
- Jag visste inte att jag var så bra, säger Per.
Mycket mer än så går det inte att få dem att säga fast de faktiskt skulle kunna skryta rätt mycket över den prestationen.
Gällivare kommuns roll i det hela handlar förstås om träningsförutsättningar och föreningsbidrag.

GSK

- Stort stort grattis till framgångarna. Det är ju precis sådant här man hoppas att vår stöttning ska leda till. De har gjort ett kanonjobb, säger Gällivare kommuns fritidschef Robert Nilsson.

Och för den fotbollsintresserade Gällivarebon kan det finnas anledning att hålla ögonen på de stora mästerskapen om sisådär fem, sex år.

GSK lag

Sittande längst fram: Per Fagerlönn, Erik Johansson, Legolas HenrikssonStående rad: Herman Eriksson Björnfot, Mikaela Yngman, Nellie Liinanki, Minna Apelqvist, Saga Möttönen.Uppe på axlar: Axel Peuravaara, Ida Persson.Ledare längst bak: Johan Ryngmark, Björn Persson, Per JänkänpääSaknas på bild: Niklas Martinsson.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-03
Publicerad:
2022-09-16