Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 13 sep 2022

Gällivare till Kungsträdgården

Gällivare deltar på Jobbfestivalen – med tema "mångfald & inkludering" i Kungsträdgården den 14 september. Norrbottens kommuner har tillsammans med Skellefteå och Arbetsförmedlingen Norrbotten gått samman i aktiviteten "Spana mot Norr" för att gemensamt visa på de möjligheter som finns med nya arbeten.

– Det här är ett viktigt samarbete, då Gällivare kommun precis som industrin är i stort behov av arbetskraft, säger Maria Karlsson, arbetsmiljö- och kompetensutvecklare.

Prognoser visar att industrisatsningarna i Norr- och Västerbotten tillsammans kommer att skapa 100 000 nya jobb i hela regionen de kommande åren. Arbetslösheten i regionen är redan idag hälften så stor som i hela riket totalt och Gällivare är en av landets kommuner med lägst arbetslöshet.

– Det är en av våra största utmaningar. Det krävs gemensamma kraftsamlingar, tillsammans med näringslivet och offentlig sektor för att kunna möta det stora behovet av kompetensförsörjning som behövs nu och i framtiden på grund av den gröna omställningen, inom alla sektorer, säger Alexander Kult, särskild samordnare vid Gällivare kommun.

Intresset för etableringarna i norra Sverige kommer även att drivas av sockerbitseffekten, som innebär att ännu fler vill vara med, antingen för att man har en verksamhet som är ganska närliggande det som etableras, eller för att man vill vara just där det händer. Till detta tillkommer även den kommunala såväl som tjänstesektorns expansion. Man räknar med att de kringeffekter som skapas runt de nya industrijobben skapar 2,6 jobb för varje nytt industrijobb i form av infrastruktur, underleverantörer, service, utbildning med mera.

– För att samhällsomställningen ska lyckas krävs det av oss i kommunen att vi kan leverera bra service till våra medborgare. Vi behöver därför bli fler och när vi kan kroka arm med industrin och med andra kommuner så tror vi att vi kommer nå ut ännu mer och skapa ett större intresse för arbeten inom välfärden, säger Maria Karlsson, och fortsätter:

– Våra anställda är kraftfulla möjliggörare varje dag och tillsammans ska vi göra något som nästan ses som omöjligt. Vi är redo och välkomnar nya att följa med oss på resan.

De kommuner som deltar på Jobbfestivalen, förutom Gällivare är Boden, Piteå, Luleå, Skellefteå och Övertorneå (utbildning Nord).

Om Jobbfestivalen
Jobbfestivalen med tema "Mångfald & Inkludering" arbetar aktivt med informationsspridning i strävan att förändra attityder på arbetsmarknaden, samt att bidra till en förbättrad matchning. Det är en mötesplats för arbetssökande och företag med ett kontinuerligt rekryteringsbehov, samt företag och organisationer som erbjuder verktyg/tjänster i syfte att öka mångfalden och minska risken för diskriminering. Mässan hålls den 14 september 2022 i Kungsträdgården, men jobbfestivalen är även en onlinemässa som fortsätter leva vidare på nätet. Syftet är dels att knyta intressanta affärskontakter, men framför allt att förmedla jobb, praktikplatser och yrkesinriktade utbildningar. Ambitionen är att bidra till ökad mångfald på arbetsmarknaden och att skapa fler dynamiska arbetsplatser. Läs mer på: https://jobbfestivalen.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2022-09-13