Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 sep 2022

Namnet på förskolan signalerar mångfald

Vackert belägen vid Vassaraälven växer en ny förskola fram. På namngivningsceremonin den 8 september fick förskolan sitt namn, Regnbågen.
Där fick nyfikna barn och vuxna under festliga former inblick i hur den blivande förskolan kommer att se ut.
– Jag är glad att bygget nu har påbörjats för det behövs förskoleplatser i Gällivare. Namnet Regnbågen landade vi i för att förskolan har sju avdelningar, lika många som regnbågens färger, det signalerar även att kommunen står för mångfald, säger kommunalrådet Birgitta Larsson, som var med vid namnceremonin.

Regnbågens förskola byggs i två plan. Den kommer att ha sju avdelningar, varav en minoritetsspråksavdelning. Spännande lekmiljöer med mycket utrustning utlovas på den väl tilltagna ytan för utelek.
Projektledare Stefan Olofsson är särskilt nöjd med förskolans placering vid Vassaraälvens strandpromenad.

– Det är sällsynt att det finns en ledig tomt som går att bebygga så centralt här i Gällivare. Det är fina och trygga gång- och cykelvägar till förskolan och fina omgivningar, säger han.

Den blivande förskolan är en så kallad konceptförskola, den är utformad för barn och har verksamhetsanpassats tillsammans med personal från BoU.

Konceptförskolor blir alltmer populära att upphandla av kommuner i Sverige. Byggnaderna, som finns i olika standardvarianter, är framtagna enligt ett koncept. De är exempelvis godkända utifrån gällande regler och krav och därför ses de som kostnadseffektiva och tidsbesparande i byggprocessen. De har i regel inga bärande väggar och kan alltså byggas om efter behov. Materialet är en träkonstruktion med stålstomme.

I Mörsil, Åre kommun, byggdes en av de första konceptförskolorna. Den som nu uppförs i Gällivare är av exakt samma modell.

– Många entreprenörer brottas med det svåra läget på världsmarknaden men förskolan Regnbågen beräknas ändå stå färdig som planerat juli 2023, säger Stefan Olofsson.

Jenny Jänkänpää, Barn och utbildningsnämndens ordförande, talade vid namnceremonin.

– Det är viktigt att vi nu är i gång. Vi behöver fler förskoleplatser i Gällivare men fortsatt vill vi också satsa på innehållet i våra lokaler. God arbetsmiljö, bra villkor för medarbetarna och hög kvalité på lärandet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2022-09-09