Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 25 jul 2022

En strateg för den nya staden

Johan Eriksson Buhr, Johanna Eriksson Buhr och sonen Holger

Johan Eriksson Buhr har flyttat till hemorten med Johanna Eriksson Buhr som också kommer från Gällivare och sonen Holger.

Gällivare gläds när kompetent folk väljer att bosätta sig i kommunen för att vara med och forma det nya Gällivare. En av dem är Johan Eriksson Buhr. Han tillträdde nyligen som samhällsbyggnadsstrateg i Gällivare kommun.

Johan är född och uppvuxen i Gällivare, har skaffat sig både utbildning och nyttiga yrkeserfarenheter i Malmö och Luleå innan han, tillsammans med familjen, valde att flytta till hemorten. Både yrkesmässigt och privat har bitarna fallit på plats för Johan som, när han tänker tillbaka på sin uppväxt, alltid haft skapandet av städer som sitt stora intresse. Redan som liten grabb byggde han städer – av Lego!
- Att flytta hem igen nu när det är så mycket utveckling och framåtanda passar mig perfekt. Arbetsgruppen är ett roligt gäng som brinner för samma sak – att möjliggöra för att vi blir många fler framtida Gällivarebor och att utveckla orten.

Vad tänker du om Gällivare i framtiden?
- Gällivare behöver bli en stad som lockar en mångfald av människor och kompetenser. Vi är en liten stad men med extremt goda förutsättningar. Få städer har den här direkta kopplingen mellan naturen och stadskärnan, det kan man utveckla.

Satsningar på god arkitektur och offentlig konst är exempel på sådant som ger identitet till platsen.
- Jag funderar ofta kring hur städer är uppbyggda och vilka faktorer som får folk att vilja samlas. Där är Sjöparken ett fint exempel. När jag växte upp var det ett ställe man bara passerade igenom. Idag är det en mötesplats med liv och rörelse som spänner över generationerna – med lekplats, skatepark, streetbasket och blomplanteringar.

Vad är utmaningen när Gällivare ska utvecklas?
- När det byggs väldigt mycket väldigt fort i städer så måste man tänka efter – så att det blir bra också. Vi måste säkerställa kvalité och göra saker på "Gällivaresätt" alltså unikt för våra förutsättningar. Det som är viktigt just nu
är fler bostäder, bra bostäder och boendemiljöer. Vi bör tänka hur kan vi få mer av allt på samma yta. Att planera för helheten har alltid triggat mig.

Dina tankar om Gällivare centrum?
- Det som gör städer intressanta är att se hus från olika tidsepoker stå sida vid sida. Vi har ett klockrent exempel med Kunskapshuset i närhet till Centralskolan. Att man i en relativt liten stad placerar en skola "mitt i byn" genererar rörelse i centrum. När sedan multiaktivitetshuset står färdigt med alla dess funktioner och det vackra torget framför Centralskolan, då kommer vi få ett ännu mer mångfacetterat centrum. Det är fantastiskt roligt att få vara med och rulla ut spelplanen för det nya Gällivare.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-03
Publicerad:
2022-07-25