Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 jul 2022

Mottagande och hjälp till Ukrainaflyktingar

Ukraina färg

Gällivare kommun förbereder sig för mottagande av personer som fått skydd enligt massflyktsdirektivet.

Gällivare kommun har fått en fördelning på 89 personer att bosätta under perioden juli-december. Just nu håller kommunen på att iordningställa boenden i Malmberget. Det är Migrationsverket som beslutar om vilka personer som ska anvisas till kommunen för bosättning.

Den 16 juni bjöd Gällivare kommun in till möte med föreningar och organisationer för information samt dialog kring aktiviteter. Kommunen informerade om situationen i Ukraina och Gällivares mottagande av personer som fått skydd enligt massflyktsdirektivet. Närvarande föreningar och organisationer delgav varandra sin lägesbild och former för eventuell samverkan.
När Gällivare kommunen vet mer om eventuellt behov hos de som kommer till kommunen sker fortsatt planering framåt kring denna typ av samverkan.

Föreningar, organisationer och frivilliga som vill hjälpa till

  • Via formuläret "Jag önskar hjälpa till" har kommunen fått in ett stort antal svar, det går fortfarande att fylla i formuläret om ni önskar hjälpa till på olika sätt. Behov av boendeplatser är inte aktuellt.


- Formuläret "Jag önskar hjälpa till" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • I och med den situation som uppkommit erbjuder LKAB sponsring till det lokala föreningslivet som ordnar aktiviteter för barn och unga. Primärt till de föreningar som har befintligt sponsorsamarbete med LKAB.


Maila er ansökan till: sponsring@lkab.com.
I ansökan ange tydligt:
- Föreningens namn
- Kontaktperson
- En någorlunda detaljerad beskrivning av den aktivitet ni vill göra
- Eventuella kostnader som aktiviteten kan innebära
Vid frågor kontakta Anna Skogh: anna.skogh@lkab.com, 0980-726 28

  • I Rädda Barnens app Safe Place finns enkla övningar utvecklade för barn och unga som kan hjälpa för att komma till ro och må bättre. I appen finns också kunskap om stress och svåra känslor. Språk: svenska, engelska och ukrainska.

Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kommunplacering och massflyktsdirektivet – vad är skillnaden?
Alla kommuner har en flyktingmottagning och i Gällivare finns den kommunala flyktingmottagningen organiserad under Arbetsmarknadsförvaltningen. Alla personer som kommer till flyktingmottagningen är anvisade av Migrationsverket och kommunplacerade i Gällivare.

De ukrainska medborgare som kommer till Sverige under massflyktsdirektivet får skydd i Sverige och tillfälligt uppehållstillstånd under 1 år, som kan förlängas beroende på hur kriget i Ukraina utvecklas. De blir inte kommunplacerade, utan är kvar under Migrationsverkets regi under hela deras tillfälliga uppehållstillstånd och bosätts i kommunerna under den perioden.

Informationssida med anledning av kriget i Ukraina
På vår webbplats hittar du mer information krisberedskap, stöd och hjälp samt information på andra språk.
- Informationssidan Öppnas i nytt fönster.



Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-03
Publicerad:
2022-07-01