De kom, de slet, de segrade - medaljsuccé på VM
Sex brandmän från Gällivare åkte i början av maj till Portugal och World Firefighter Games. Där slog de världen med häpnad genom att bland 6000 motståndare sätta fem gällivarebor på topp tiolistan. Två brons och ett guld kom de hem med. Och en nyvunnen respekt ute i världen för vad gällivarebor kan åstadkomma. - Vi hade inget att förlora. Det var nästan bra att de underskattade oss, säger Maxim Spasskiy.
Trots stolta traditioner på stationen av deltagande i brandkårs VM så var det en nervös känsla och lite osäkert att veta hur man står sig i konkurrensen.
Där stod de, Maxim Spasskiy, Hannes Larsson, Marcus Pittja, Jonas Zakrisson, Jon Pittja och Anton Lahdenperä, bland heltidsidrottsmän i 50-mannatrupper med sponsorer och specialsydda tävlingskläder i ett storslaget event som också kallas VM för brandmän.
Dessutom var det varmt.
- Ja, haha, några killar från Gällivare med våra tjocka larmställ från början av århundradet som vi skulle tävla med i stekande sol bland de här toppatleterna. Men det blev som bränsle för oss. Vi var där för att vinna, säger Maxim.
Men det började inte där. Resan börjar hemma i Gällivare. Med stenhård träning förstås, men också med extrajobb som takskottning för att tjäna ihop till resa, anmälningsavgifter och uppehälle.
Förutom att sköta arbetet som brandmän.
- Våra motståndare hade ju kläderna fulla med sponsormärken, och många har det här som heltidsjobb. Vi har varit tvungna att lösa det på annat sätt, säger Maxim.
Och kanske är det som med underdogkänslan där i början, att det blev ett bränsle att ha kämpat så hårt för att ens ha tagit sig dit. För det började bra.
Men först några ord om vad World Firefighter Games går ut på. Man tävlar i några vanliga grenar som till exempel boxning men också i branschspecifika grenar som trapplöpning.
Kronjuvelen och den mest prestigefyllda grenen är Toughest Firefighter Alive (TFA) som är en hinderbana med extremt höga krav.
- Det började med att Marcus (Pittja) tog brons i Trapplöpning. Då var det som att vi fick blodad tand allihop. Vi är ju tävlingsmänniskor och kände att vi verkligen kunde ge de andra en match, säger Maxim.
Så var det då dags för den stentuffa TFA:n. Där gjorde de ett misstag och tänkte att det är bäst att vara på plats i god tid. Men det blev lång väntan, utan skugga och utan mat i fullt larmställ gjorda för, ska vi säga svalare klimat. Maxim hade dessutom bantat ner sig sju kilo för att klara sin viktklass i boxning och det borde med andra ord inte ha gått särskilt bra.
Istället placerade sig fem gällivarebor på topp tio och Maxim blev tredje bäst i världen och fick en bronspeng. Och en personlig inbjudan att delta i The World Police and Fire Games i Rotterdam i juli.
- Jag kände ju att om jag inte bantat hade jag vunnit. Så nästa år tror jag att jag satsar på TFA:n, säger Maxim. Inget lätt val för det gick rätt hyfsat i boxningen också. Eller vad kan nu ska säga om en guldmedalj för Maxim Spasskiy och Gällivare.
- Jajamen, jag är världens bästa boxare i 69-kilosklassen bland brandmän, säger en glädjestrålande Maxim. Och lägger till:
- Det här är så fantastiskt roligt och det är en total laginsats. Vi har lagt ner så mycket slit på det här och peppat och stöttat varandra. Vi sa att vi skulle sätta Gällivare på världskartan när vi åkte och det tycker jag faktiskt att vi gjort.
Om det är något i vattnet i Gällivare eller om det är hemmaberget som ger kraft, men förutom framgångarna så är det också så att av Sveriges åtta man starka trupp kom alltså sex från Gällivare.
Maxim har sin förklaring:
- Man blir helt enkelt lite tuffare och tåligare av vårt klimat. Kyla och mörker lär en att bita ihop när det tar emot. Och det har man nytta av i en så här tuff tävling. Och kanske i livet i stort.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-05-03
- Publicerad:
- 2022-06-29