Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 27 jun 2022

Tummen upp för socialförvaltningen “Engagemang och ansvarstagande"

Ulrica och Sara

Ulrica och Sara har jobbat på flera orter i Sverige och trivs särskilt i Gällivare då ledningen, kollegorna och arbetsfördelningen är riktigt bra.

Att det är svårt att rekrytera socialsekreterare i Gällivare är ett mysterium för konsulterna Sara och Ulrica. – Det är en mycket bra arbetsplats där man gör ett fantastiskt jobb, säger de samstämmigt.
Och med över 40 års gemensam erfarenhet borde de veta vad de talar om.

Socialförvaltningen i Gällivare har på gott och ont varit i rampljuset det senaste året. På plussidan ligger en stor hög med eftersläpande ärenden som jobbats ner. På minussidan ligger kritisk mediabevakning som sekretessen gjort det omöjligt att bemöta.

För en utomstående är det inte så lätt att göra sig en bild av vad som händer, så när vi fick tillfälle att prata med konsulterna Sara och Ulrica, som står utanför organisationen men har full inblick i det som händer var vi tvungna att ta chansen.

De jobbar annars ofta med svåra högriskärenden i problemområden och vill därför inte framträda med fullständiga namn.

Över hela landet, på landsbygden och i storstäderna, är det svårt att rekrytera socialsekreterare. Lösningen är ofta att ta in konsulter och det är därför Sara och Ulrica arbetat i Gällivare sedan februari i år. De bor i Umeå men har hela landet som arbetsområde. Med andra ord har de mycket god inblick i hur en socialförvaltning kan fungera och när det inte fungerar.
– Vi har lång erfarenhet. Det här jobbet kräver en hel del skinn på näsan, säger Ulrica.

De arbetar inom Biståndsenheten, Barn- och ungdomsgruppen, i Gällivare. Den avdelning som fått mycket negativ uppmärksamhet i media senaste året.
– Vi kan ju inte uttala oss om det men jag kan säga att vi träffar väldigt många människor utanför förvaltningen som inte köper mediabilden, säger Sara.

De valde Gällivare för att det var lagom litet och för utmaningen.
– Vi jobbar ju annars med en helt annan typ av ärenden och här kunde vi få ytterligare erfarenhet, säger Ulrica.

Trots flera förmåner som arbetstidsförkortning, minskad jour och högt löneläge har socialförvaltningen i Gällivare problem med att rekrytera socialsekreterare. Men även med att hitta konsulter som kan hjälpa till med att axla bördan.
Något som de båda har svårt att förstå.
– Till att börja med känner man sig hemma direkt här. Vi har känt oss välkomna och tagits med i gemenskapen på ett självklart sätt. Och så är det inte överallt, säger Ulrica och fortsätter:
– Ledning och arbetsfördelning är mycket bra och det ger ju trygghet. Kollegorna gör ett bra jobb och dessutom är ansvariga politiker engagerade i vårt arbete på ett sätt som vi inte är vana vid.
Sara lägger till:
– Det är ett tufft jobb och det har dessutom blivit tuffare. Det är dessutom en tacksam verksamhet att klanka ner på. Det ligger i sakens natur eftersom vi jobbar med människor som ofta befinner sig i svåra skeenden. Men det är ett oerhört givande och viktigt jobb och jag kan rekommendera Gällivare som arbetsplats för en socionom.

Ingen av dem hade varit i Gällivare före uppdraget men de verkar förtjusta över vad de sett och upplevt hittills.
– Det är en dynamisk ort där det händer mycket just nu. Man stöter på många nationaliteter och folk är vänliga, trevliga och ödmjuka. Det skadar ju inte att det är vackert också, säger de och avslutar intervjun. Plikten kallar.

- Det är en mycket bra arbetsplats där man gör ett fantastiskt jobb,
säger Sara och Ulrica.



Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-03
Publicerad:
2022-06-27