Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 17 maj 2022

Hållbar framtid ur ungas perspektiv

Kunskapshuset

Under måndagen gjorde Framtidens röster ett besök i Gällivare – det första stoppet under Resan mot FN. Teknikprogrammet vid Lapplands Gymnasium deltar och får komma till tals i frågor som rör omställningen mot hållbara och gröna samhällen.

I omställningen till ett hållbart samhälle är sällan barn och ungdomar inbjudna att delta – trots att framtiden mest är deras. Framtidens röster är en arena för unga att träffa politiker och andra beslutsfattare i frågor som rör omställningen till ett hållbart samhälle.

Under måndagen samlades representanter från kommun, näringsliv och skola för att ta del av Teknikprogrammets presentationer av det skolarbete som pågått under läsåret. Sju grupper presenterade kartläggning och frågeställningar kopplat till deras visioner och drömmar om hur en hållbar framtid ser ut. Och även om grupperna fokuserat på olika områden, är den övergripande visionen att: Satsningarna som industrin nu gör behöver ha minimal påverkan på naturen och den plats vi lever på.

– Jag är så oerhört imponerad av de frågeställningar som lyfts av ungdomarna här idag. Det är kloka inspel och viktiga perspektiv att ha med, säger Jeanette Lundqvist, ansvarig för samhällskontakter vid Hybrit.

Jeanette Lundqvist

På plats i Kunskapshuset fanns också kommunalråden Henrik Ölvebo (MP) och Jeanette Väppling (V), representanter från Gällivare Näringsliv, lärare och rektor samt elever och lärare från Motala, som också deltar i Framtidens röster och Resan mot FN.

Frågeställningar som lyftes var kopplade till den mängd vatten och energi som vätgasanläggningen behöver. Hur säkrar vi vattentillförseln utan att riskera våra vattendrag? Hur producerar vi den mängd energi som behövs utan att det påverkar andra delar av samhället negativt? Och viktiga inspel som att hela samhället behöver byggas – vård, skola, omsorg och aktiviteter – för att locka fler personer, för att satsningarna ska vara möjliga att genomföra.

Även kommunalråden fick möjlighet att berätta för ungdomarna om samhällsomställningen som pågår i Gällivare och Jeanette Lundqvist om Hybrits demonstrationsanläggning.

Olivia Stanic, som går Samhäll – beteende på gymnasiet i Motala, sa efter presentationerna:
– Jättefascinerande att lyssna på det här. Det händer otroligt mycket här uppe men jag har inte hört om det innan idag.

Kunskapshuset

Inför FN-konferensen Stockholm+50 den 2–3 juni, besöker Framtidens röster tio städer. Det är ett samarbete inom miljö- och klimatfrågor mellan skola, kommun och näringsliv. Den 2 och 3 juni bjuds FN-delegater och andra beslutsfattare in för att ta del av elevernas krav och förväntningar på framtidens hållbara samhälle.
– Det kändes givet att göra ett stopp i Gällivare under den här rundresan med tanke på den samhällsomställningen som pågår, säger Ander Varger, ordförande i Framtidens röster.

Kunskapshuset

Om Framtidens röster:

Framtidens rösters skolarbete inleds med att skolklasser utvecklar en framtidskarta, såsom de vill att ett framtida planetsnällt samhälle ska se ut. Därefter coachas de av en expertpanel, som framför allt utgörs av hållbarhetschefer och klimat- och miljöforskare. Coachningen förbereder eleverna för intervju med kommunalråd, riksdagspolitiker eller annan inflytelserik beslutsfattare. Syftet med skolarbetet är att göra ungdomar delaktiga i hållbarhetsfrågor och att lyfta deras röster.

I samband med FN-konferensen Stockholm+50 den 2–3 juni, bjuds FN-delegater, riksdagspolitiker, näringsliv och organisationer till en gymnasieskola i centrala Stockholm. Inför Stockholm+50 reser Framtidens röster runt för att samla in perspektiv från unga i hela Sverige. Resan börjar i Gällivare och går sedan vidare till Luleå, Härnösand, Östersund, Sundsvall, Motala, Karlstad, Mariestad, Lund och Malmö.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-28
Publicerad:
2022-05-17