Kunskapshuset vinnare av Guldstolen
Ytterligare ett arkitektpris går till Kunskapshuset i Gällivare, denna gång för årets bästa inredning. Juryns motivering lyder: "Här har inredningens delar flätats samman med stor skicklighet. Utsidan blir insidan och den röda tråden löper vidare, från de kraftfullt röda sittmöblerna och den skulpturala ståltrappan till den lekfullt utformade belysningen. Årets vinnande interiör är varm, välkomnande och öppen för alla."
Kunskapshuset har uppmärksammats nationellt och internationellt med ett flertal arkitektpriser för sin unika design. Denna gång kammar byggnaden hem pris för bästa inredning. Priset Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter och fyller 30 år i år. Priset går till en inredning med högt konstnärligt, innovativt värde som är funktionell och välgestaltad. Priset delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala under torsdag eftermiddag.
Årets jury har granskat omkring 25 projekt med stor bredd, allt från projekt i liten skala med hög budget till stora offentliga inredningar.
Kunskapshusets invigdes år 2020. Skolans personal och elever, kommunens tjänstemän och politiker, LKAB, arkitekter, tekniska konsulter och entreprenörer och tre samiska konstnärer har alla bidragit till att den nya skolan. Det är en byggnad som med sin arkitektur både manifesterar och länkar samman ett komplext innehåll och ett komplicerat sammanhang. Ett projekt som är lika mycket stadsbyggnad som byggnad.
– Oerhört roligt att vårt fina Kunskapshus fått en sån fin utmärkelse och vunnit tävlingen Guldstolen. Det är fantastiskt roligt att kunna erbjuda våra elever och vår personal en sån fin arbetsmiljö som inspirerar, skapar studiemotivation och stolthet, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare.
Den samiska kulturen har varit drivkraft
– Den samiska kulturen tilltalar mig mycket som människa och det beror ju på att den är så starkt sammanlänkad med den storslagna naturen, säger Lars Olausson, gestaltningsansvarig arkitekt på Liljewall.
Tre samiska konstnärer, målaren Anders Sunna, glaskonstnären Monica Edmondsson och textilkonstnären Britta Marakatt-Labba har skapat konstverk för att knyta an byggnaden till ursprungskulturen. Ett av verken är en ljusbrunn i entréhallen som kallas Ája vilket betyder kallkälla, det andra en stor betonggjutning föreställande en samisk stjärnhimmel som ska ingraveras i en över 21 meter lång del av fasaden.
Juryns motivering i sin helhet
Verksamhetens behov har resulterat i välstuderade planlösningar med diagonala stråk som löper och genomkorsar lokalerna i flera riktningar. Fönsterplaceringar tillåter den lågt stående vintersolens ljus att svepa in. Inredningen är inspirerad av bygden: kulturen, landskapet, gruvan. Möblerna är bastanta men flexibla, belysningen är lekfullt grafisk i korridorer och hemvister medan matsalens projektspecifika sirliga armaturer är inspirerade av fiskespön. Stora dörrhandtag och skärmtak i glänsande koppar vittnar om genomtänkt och förankrad formgivning. Närheten till fjällvärlden och den samiska kulturen är påtaglig och avspeglas förutom i projektets starka färgsättning även i den integrerade konsten.
Skolans verkstäder syns inåt och utåt mot det kommersiella stråket. Längs östfasaden finns skyltfönster där yrkesprogrammens elever kan visa upp och sälja sina alster och därigenom få en koppling till samhället och världen som väntar efter utbildningen. Även andra samhällsfunktioner ryms. Kommunfullmäktige sammanträder i en högt belägen sal med björknäverbeklätt talarpodium och Gällivares invånare välkomnas att röra sig genom byggnaden för att befolka det interiöra torget, som är nav för mötesplatser och utbildningslokaler.
Kort fakta om Kunskapshuset:
Ca 7 mil spaltpanel.
2519 kvadratmeter fönster.
156 kubikmeter fasadfenor.
2400 gängstänger som monterar fast fenorna.
1208 ritningar för tillverkning av trappan.
Ca 24000 kvadratmeter bruttoarea (husets totala storlek inkl. garage).
Takhöjd i Dagbrottet ca 22,55 meter.
590 dörrar.
Projektfakta
Gällivare kommun har varit byggherre, MAF arkitektkontor har varit generalkonsult och uppdragsansvarig, Liljewall har stått för inredningsarkitekt, uppdragsansvarig arkitekt, gestaltningsansvarig samt byggingenjör med uppdragsledare.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-05-17
- Publicerad:
- 2022-04-08