Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 22 mar 2022

Hyllad digital utbildningsmässa gör comeback – i ny tappning

Kvinna

Förra året gjorde norra Sveriges största digitala utbildningsmässa "Utbildning för framtiden" succé med runt 20 000 besökare. Den här veckan är det dags igen – i år med en on demand-lösning.
– Det här initiativet betyder mycket för Gällivare som organisation men också för hela kommunen. Vi är ett stort behov av arbetskraft och dessutom att vi får behålla Gällivarebona, för dom behövs, säger Gällivare kommuns personalchef Anna Johansson Miettinen.

Den efterlängtade utbildningsmässan samlar alla lärosäten i norra Sverige. Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Yrkesakademin och Mittuniversitet är bara ett urval av deltagarna. I utbildningsmässan samverkar 29 kommuner i fem olika län. Dessutom deltar över 20 YH-aktörer. Med på "Utbildning för framtiden" medverkar även landets utbildningsminister Anna Ekström.

Blir ännu större
Mässan skapades i samband med pandemin och anordnades för första gången under förra året. Tidigare har olika lärosäten marknadsfört sina utbildningar var för sig, men under 2021 gick de samman och anordnade en digital mässa istället. En digital variant gör det lättillgängligt i och med att du kan besöka mässan via din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Initiativet blev en succé med hela 20 000 digitala besökare och nu växlar mässan upp ytterligare ett snäpp under 2022.
– Jag är stolt över det smörgåsbord av utbildningar vi kan erbjuda. Expansionen som sker i norra Sverige skapar ett stort kompetensbehov. Jag hoppas att många tar chansen att karriärväxla och vara en del i den gröna omställningen vi har framför oss. Vi hoppas både att folk som bor här stannar kvar och pluggar på hemorten, men även att folk vill flytta hit för att plugga och sedan stanna kvar och jobba efter utbildningen, säger Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef på Lapplands Lärcentra.
– Det var en fantastisk respons redan under förra året. Men till i år har vi förbättrat mässan ytterligare med ett ännu rikare utbud. Vi siktar på några tusen besökare fler än senast, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.

Nytt för i år
Nytt för i år är att den digitala mässan har en on demand-lösning, vilket gör det smidigt för besökaren att dyka in och ta del av mässan när det passar en själv bäst. På sajten blandas information om den uppsjö av utbildningar som finns tillgängliga i norra Sverige, med paneldebatter, föreläsningar och inspiration som gör valet av utbildning lättare. Du kan bland annat ta del av hundratals webbinarier om hur det är att plugga, rundturer på campus och Q&A med studenter.
– Det känns väldigt positivt och bra med mässan. Den vänder sig till vår framtid, ungdomar som ska studera och personer som kanske vill byta yrkesbana. Det är bra att synliggöra de utbildningar som finns i regionen och med årets on demand-lösning så kommer det vara smidigt att delta, säger Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv.

Inspirerande mässa
Utbildningsmässan pågår under hela vecka 12. Nu börjar det bli dags att skicka in ansökan för den som planerar att studera till hösten.
– Vår region står just nu i centrum för en spännande industriomvandling och det är just här den gröna omställningen sker. Luleå tekniska universitets forskning är involverat i flera projekt för ett fossilfritt samhälle och vi har ett brett utbildningsutbud för att matcha den kompetens som efterfrågas. Den här mässan är viktig för att få möjlighet att nå ut i regionen och visa på att utbildning är viktigt i längden och en akademisk utbildning ger möjlighet att bygga en bra och långsiktig karriär i vår spännande del av världen, oavsett valt utbildningsområde, säger Mia Oldenburg, avdelningschef för Kommunikation och samverkan vid Luleå tekniska universitet.

I och med pandemin är det många som blivit av med jobbet eller hunnit fundera över sitt karriärval och kanske är inne på att byta bana. Det gör att fler än någonsin är intresserade av att studera.

Om utbildningsmässan:

  • anordnas under vecka 12.
  • är norra Sveriges största utbildningsmässa.
  • passar alla som har tankar på att utbilda sig, vill kika på möjligheter att byta yrke eller som vill undersöka hur marknaden ser ut för olika yrken.
  • samlar utbildningsaktörer som Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.
  • arrangeras för andra året i rad. Förra året gjorde mässan succé med cirka 20 000 besökare.
  • Bakom evenemanget står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund.
  • www.utbildningforframtiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information:
Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef Lapplands lärcentra
Tel: 070-601 73 71
Mejl: marie.kuoljok@lapplands.se


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-27
Publicerad:
2022-03-22