Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 feb 2022

Hållbara livsmiljöer skapas i Gällivare

Alexander Kult, särskild samordnare och Sofie Rynbäck plansamordnare på Gällivare kommun.

Flera kommuner i Norrbotten och Västerbotten har vänt sig till regeringen för hjälp med att utforma hållbara livsmiljöer i norr. Ur den dialogen har Boverket, Energimyndigheten, ArkDes, Vinnova och Formas nu tagit fram en modell hur denna samverkan kan se ut. Nu ska ett team med olika kompetenser skissa på hur Gällivare kan skapa hållbara livsmiljöer.

Gällivare står nu i händelsernas centrum globalt när gruvindustrin miljardsatsar för en grön omställning. Där Gällivare med människornas och naturens urkraft - utan att krångla till det - fortsätter att växa.
Nu vill kommunen skapa det mångkulturella och inspirerande samhället som leder den gröna omställningen.

Detaljplaneläggning av norra Harrträsk mellan Dundret och Repisvaara är under uppstart. Syftet är bland annat att skapa fler byggrätter för bostäder och kommersiell verksamhet samtidigt som det blir en viktig pusselbit för att koppla ihop staden med fjället.
- Det här är en spännande och unik möjlighet för oss att, tillsammans med andra kommuner, myndigheter och kreativa team, måla bilden av framtidens hållbara livsmiljöer, säger Sofie Rynbäck plansamordnare för Gällivare kommun.

Syftet är att stödja kommunerna i arbetet med att utveckla och skapa hållbara, inkluderande och attraktiva livsmiljöer.
- För att lyckas med detta arbete behöver många jobba tillsammans, vi behöver tänka nytt, visionärt och samtidigt konkret, säger Alexander Kult, särskild samordnare.

Idéskisserna är ett sätt att samla kreativ kompetens för att bidra till utveckling och omställningen till ett mer hållbart samhälle ur alla perspektiv.

Samhällsomställningar med industrisatsningar måste möta också möta kultur och konst i samverkan.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-17
Publicerad:
2022-02-09