Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 08 feb 2022

Arbetet kommer närmare byn

Nu ska det bli lättare att arbeta och bo på landsbygden i Gällivare kommun.
Genom ett pilotprojekt öppnas det nu upp en närarbetsplats i Hakkas.
- Faller det väl ut kan det bli verklighet på fler ställen, säger landsbygdsutvecklaren Monika Nilsson.

Den som arbetar för Gällivare kommun och bor i Hakkas kan nu tack vare det här projektet ha några minuters promenad till arbetet istället för närmare en timmes bilkörning.
En närarbetsplats är precis vad det låter som, ett ställe där man kan utföra sina arbetsuppgifter i närheten av hemmet när arbetsplatsen ligger långt bort. En plats där man kan möta andra arbetande, men också en plats med uppkoppling där ergonomin är bra.
- Det här känns jätteroligt och spännande. Gällivare kommun väntas ju med bl.a. Hybrits etablering att få fler invånare och vi ser ett intresse för att kunna bo och verka i byarna, så närarbetsplatser är ett sätt att förenkla det. Dessutom gör nog ökad frihet att välja varifrån man arbetar, att Gällivare kommun som arbetsgivare blir mer attraktivt, säger Monika Nilsson.
Hon framhåller att det ligger helt i linje med kommunens hållbarhetstänk; färre mil i bil är bra för miljön, säkerheten ökar när folk slipper ligga ute på vägarna, arbetsdagarna blir kortare utan pendlingstiden och det blir mer tid för familjen. Det som kan vara baksidan är att det inte passar alla yrkesgrupper, men för de som det passar med distansarbete är detta en möjlighet som öppnar upp för nya sätt att verka.

Närarbetsplatsen som är placerad i Hakkas Skola inrymmer idag 2-3 platser som är tänkt att tas i bruk så snart covidrestriktionerna är hävda.
Pilotprojektet ska så småningom utvärderas och då kan det bli aktuellt med fler närarbetsplatser i andra bygder runt om i kommunen.
- Det finns också tankar om att engagera andra aktörer och en sådan här plats kan stärka samverkan. För utvecklingen av landsbygden vore det mycket intressant med ökade möjligheter att bo och verka ute i våra fina byar, säger Monika Nilsson Landsbygdsutvecklare.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-17
Publicerad:
2022-02-08