Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 03 feb 2022

Miljöstipendiat Lemos Design

Johanna Minde och Tilda Malmelöv, Lemos Design.

De har precis tagit emot Gällivare kommuns miljöstipendium och skulle kunna vilja spänna bågen högt. Men Lemos Design är ett annorlunda företag.
- Vi vill inte bli för stora. Det viktiga är att det är unika produkter och lokalt framtaget, säger Johanna Minde, en av delägarna.

Sommaren 2020, mitt under brinnande pandemi, kom Johanna Minde och Tilda Malmelöv på att de borde starta ett företag tillsammans.
Johanna tycker om att sy och Tilda gillar att rita. Dessutom har de båda ett intresse för miljö och återbruk. Och så var företaget Lemos Design fött.
- Egentligen var tajmingen perfekt i och med att vi redan jobbar hemifrån så det påverkades inte av pandemin, säger Johanna.
I nuläget gör Johanna väskor, tofflor med mera av exempelvis gamla skinnjackor och Tilda ritar posters. Varav en som föreställer Dundret är en av storsäljarna.

Just återbruket är något som juryn tagit fasta på när valet föll på Lemos design för att ta emot 10.000 kronor och äran av att vara en av 2022 års miljöstipendiater.
Det här är en del av motveringen:
" Lemos Design står inte bara för framtidens lösningar utan har med sitt arbete visat att återbruk är möjligt och därmed gjort en fin insats för vår textilkonsumtion och därmed miljön."
-Vi är förstås jättestolta. Som ett litet, ganska nystartat företag betyder det mycket, säger Johanna.
I nuläget ser man produkterna och beställer i huvudsak via Instagram och i någon mån via hemsidan som det finns planer på att utöka.

Och det där med att inte vilja blir för stora, är det bara ödmjuk blygsamhet?
- Nej, absolut inte. Vi vill inte skicka en massa produkter till Kina. Det ska vara personligt och hållbart, det är det viktiga, säger Johanna.
Som det anstår en miljöstipendiat.

Lemos Design produkter


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-17
Publicerad:
2022-02-03