Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 feb 2022

Årets miljöstipendium och årets byggnad går till...

Stipendiater

Gällivare kommuns stipendie för 2021, tilldelas årets byggnad Margot och Mikael Isaksson Jänkänpää och miljöstipendium tilldelas Lemos Design. Igår delades priserna ut och det uppmärksammar vi med digitala hurrarop, deras insatser gör gott för kommunen och klimatet!

Juryns motivering lyder,

För miljöstipendiet:

"Som nystartat företag med fokus på återbruk är de en förebild för företagare i Gällivare kommun. De visar prov på att gamla material kan omvandlas till något nytt vilket ligger helt rätt i tiden då bara vår textilkonsumtion i Sverige står för en stor klimatpåverkan. Med det sagt står Lemos Design inte bara för framtidens lösningar utan har med sitt arbete visat att återbruk är möjligt och därmed gjort en fin insats för vår textilkonsumtion och därmed miljön. Företaget ingår även i ett projekt tillsammans med flera lokala kreatörer som i ett led att rikta blickarna mot den lokala handeln och de lokalproducerade produkterna. Att producera och handla lokalt är också ett bidrag till att minska klimat- och miljöpåverkan. Med bakgrund till ovanstående motivering tilldelas Lemos Design årets miljöstipendium."

Lemos Design

För årets byggnad:

"Byggnaden har varit en del av Malmbergets kulturhistoriska miljö under många år. Flytten av byggnaden och att den taktfullt återställts förstärker det stilfulla uttrycket. Samtidigt har byggnaden en tilltalande placering och gestaltning som tar tillvara på de vyer som naturen erbjuder och förstärker känslan av närhet till fjäll och rekreationsområden kring Gällivares välkända landmärke Dundret. Flytten av byggnaden är en bra markering hur alla kan bidra till att skapa ett hållbart samhälle."

Årets byggnad

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-26
Publicerad:
2022-02-01