Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 26 jan 2022

Ett kreativt hav av snöskulpturer tar plats i Gällivare centrum

Jan-Erik Falk

Nu är torget i Gällivare fyllt av stora snöblock som ska formas och bli till snöskulpturer under kommande dagar, som en del av firandet av Polarvinternatten 2022. Det är skolklasser och allmänheten som ska forma skulpturerna med expertis och goda råd av OS guldmedaljören i snöskulptur, Jan-Erik Falk.

- Kanske kan det här väcka ett intresse för konst, förverkliga sina egna drömmar till att vara kreativ, säger Jan-Erik Falk. Det är ett steg till det.

För Jan-Erik är intresset för konst i alla dess slag stort, snöskulptur är en del. Han tävlade första gången i snöskulptur 1987 i Luleå och har sedan dess tävlat i tre OS. Nagano Tokyo, Lillehammer Norge och OS-guld tog han i Valloire Frankrike tillsammans med Ricky Sandberg och Dan Lestander.

Nu är han i Gällivare för andra året i rad och vill vara en inspiration för kreativitet. Han drar med vantarna över snöblocket.

- Det finns lite stenar i den här snön, men det gör inget, säger han. Då får vi en marmorliknande känsla när vi formar. Jag har varit med om värre snö.

Han berättar om de olika platser han besökt och dess kvalitet på snön, på ena stället där det spöregnade och de fick stå under en presenning. Eller den där gången snön var alldeles brun av smuts och medan han höll på dök det upp hundbajs i snön. Han skrattar och säger att det här är lättarbetad snö.

Under torsdag och fredag dag kommer skolklasser göra snöskulpturer och allmänheten är välkommen torsdag och fredag från klockan 17.00 och lördag mellan 10.00-15.00.

Jan-Erik Falk


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-26
Publicerad:
2022-01-26