Kooperativt boende i Gällivare
Gällivare får fler bostäder och med det ett nytt boendekoncept i stan. Bokoop planerar för att bygga 28 kooperativa hyresrätter i Gällivare. Kooperativet innebär mer bestämmanderätt och lägre hyror.
Bokoop bygger kooperativa hyresrätter och har idag färdiga lägenheter i Nykvarn, i Mälardalen, och de har flera projekt på gång. Bland annat i Gällivare.
- Vi har under en tid följt alla industrisatsningar i norr, och tittat på andra orter. Men i och med att det finns en färdig plan i Gällivare, och ett så stort behov av fler bostäder blev det en naturlig startpunkt, säger Olof Landgren, ordförande Bokoop.
I Gällivare planeras för 28 lägenheter, i sju hus på Silfwerbrandshöjden. Kooperativa hyresrätter är ett slags mellanting mellan bostadsrätter och hyresrätter där den kooperativa föreningen är hyresvärd och hyresgästen är medlem i föreningen.
Det är medlemmarna som styr förvaltningen av bostaden tillsammans, men hyresgästen ansvarar över lägenheten på samma sätt som en bostadsrätt.
- Det blir mindre treor, med uteplats på nedre plan och balkong på övre, carport och förvaringsmöjligheter. Vi vill få till radhuskänsla i området som i övrigt är bebyggt med villor, säger Olof Landgren.
I och med att det är kooperativa hyresrätter blir hyrorna lägre än normalt för nyproduktion, cirka 30–60 procent lägre.
- Majoriteten av befolkningen har inte möjlighet att betala vad nyproduktion kostar att bo i, men vår ambition är att pressa hyrorna så långt det är möjligt utan att göra avkall på hållbarhet och långsiktig kvalitet, säger Olof.
Och hållbarhet är något Bokoop jobbar aktivt med. Alla hus är Svanenmärkta och hållbarhetstänket genomsyras i hela produktionen, från materialval till energiprestanda. Husen är välisolerade, med bergvärme och solpaneler. Målet är att husen ska producera lika mycket energi som de gör av med. Vid det färdiga huset i Nykvarn finns både elbilpool och ett annex för e-handel som kan ta emot paket och matvaror för de boende.
Nästa steg i processen är projektering för att se så att allt stämmer och att alla kriterier uppfylls. När det är klart kan marken köpas. Byggtiden är beräknad till 18–24 månader och förhoppningen är att de första hyresgästerna ska kunna flytta in om 2–3 år.
Fakta
En kooperativ hyresrätt är en av fyra lagreglerade boendeformer i Sverige och kan sägas vara ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt. En kooperativ förening äger – eller hyr – en fastighet och föreningen är hyresvärd och hyresgästen är medlem i föreningen. När hyresgästen flyttar in betalar hen en insats, en form av deposition till föreningen, som betalas tillbaka vid utflytt.
Källa: Boverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-04-26
- Publicerad:
- 2022-01-12