Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 dec 2021

Bygglov på rekordtid – Gällivare i topp i landet

Trots att det byggs som aldrig förr i Gällivare är handläggningstiderna för bygglov i topp i landet.

- Det är något vi prioriterat under en lång tid och att det kommer våra entreprenörer till gagn är oerhört viktigt, säger Birgitta Larsson (S) kommunalråd Gällivare.

Kommunen har tio veckor på sig men handläggningen i Gällivare går mycket snabbare än så. Elva dagar är rekordet.
En av de entreprenörer som tycker det här är förträffligt är Mikael Johansson på Arctic Infra AB som är ett mark- och anläggningsföretag.

Nyligen gjorde Gällivares kommunalråd företagsbesök hos Arctic Infra och den korta bygglovshandläggningen kom då på tal som en av förklaringarna till att företaget växt rekordsnabbt.

- Kommunens korta handläggningstider för bygglov är jättebra, jag tycker också att det är bra att man kan prata med varandra, att jag kan ställa frågor och få råd, säger Mikael Johansson.

Frågan är då hur det går till. Gällivare befinner sig i en extremt expansiv fas och det byggs så det glöder. Handläggningstiderna borde vara ovanligt långa istället för att höra till de snabbaste i landet.

- En förklaring är nyfikenheten på att optimera processer – exempelvis bygglovsprocessen. Digitaliseringen av bygglovsprocessen resulterar i mindre kompletteringar av ärenden vilket i sin tur föranleder till kortare handläggningstider, säger Henrik förvaltningschef på Miljö, Bygg och Räddning i Gällivare.

Sedan 2016 har antalet ärenden på byggsidan legat på runt 700 per år och det är under samma tid som man lyckats sänka sina handläggningstider kraftigt och ligger nu alltså i topp i landet. Men topplaceringen verkar inte räcka för nu överväger förvaltningen att satsa på ett system där en robot ska registrera och kommunicera.

- Vi behöver ständigt utmana oss själva för att kunna möta samhällets förväntningar och önskemål. Till exempel genom digital transformation där målet är att skapa större kundnytta genom nya och mer resurssmarta arbetsmetoder, säger Henrik Lyngmark.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-17
Publicerad:
2021-12-16