Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 14 dec 2021

"Vi är ändå vinnare"

Birgitta och Jeanette

Innovationspriset i Politics awards gick till Tyskland. Gällivares kommunalråd var framröstade som en av tio finalister för sitt arbete med Hybrits placering i kommunen.

- Vi är ändå vinnare, säger två glada kommunalråd Birgitta Larsson (s), och Jeanette Wäppling från scenen. Hybrit finns i Gällivare och det ger fantastiska möjligheter!

Prisutdelning ägde rum på Fotografiska i Stockholm med finalister från hela Europa. Politics Awards sker i nio olika kategorier i nio olika städer runt om i Europa. I dag, tisdag, delades priset ut i kategorin ekonomi. Det tio olika finalisterna fick alla berätta från scenen om de projekt som de genomfört. Finalisterna var från Irland, Österrike, Bulgarien, Frankrike, Belgien, Polen och slutligen Tyskland. Tyskland gick idag ut som segrare med projektet "Summer of pioneers, Wittenberge". Staden Wittenberge halverade sina innevånare under 90-talat. Genom att erbjuda rabatterande boenden till unga distansarbetare från närliggande storstäder har staden fått ett hundratal nya medborgare.

Kommunalråden i Gällivare var nominerade för sitt arbete med att få Hybrit att placera sig i Gällivare. Något som också har ägt rum.
- För att välkomna Hybrit krävs goda dialoger och ett gott samarbete med många parter i samhället. Detta har kommunalråden visat är möjligt och därmed var de framröstade som en av finalisterna, säger Lisa Pelling från The Innovation in Politics Institute.

Hybrits demonstrationsanläggning i industriell skala är ett unikt projekt som kommer att förändra den svenska järn- och stålindustrin i grunden genom att producera världens första fossilfria stål. Anläggningen kommer också att skapa tusentals nya jobb under de närmaste åren. I Gällivare finns markytor och möjlighet till storskalig förnybar elproduktion i form av vatten- och vindkraft. Kombinationen av lokalt industriellt kunnande, politisk samsyn och viljan i att investera i projektet gjorde Gällivare till den perfekta platsen för HYBRIT-anläggningen.
Nästa innovationspris sker i januari i Wien inom kategorin utbildning.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2021-12-14