Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 nov 2021

Statens särskilda samordnare besöker Gällivare

Peter Larsson

Under onsdagen och torsdagen besöks Gällivare av Peter Larsson, statens särskilda samordnare inom samhällsomställning vid större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten. Tillsammans med Gällivare kommun och Gällivare Näringsliv bjöd dagen på turer vid Dundret, Malmberget och Östra Malmberget. Imorgon väntar samtal med Gällivares kommunalråd samt pressträff.

Vi träffar Peter Larsson i Kunskapshuset, han har precis avslutat ett samtal med en gymnasieklass där eleverna fick ställa frågor till honom på slutet. Han menar på att det är ytterst viktigt att skapa en delaktighet från personer som redan bor här och uppskattade att eleverna var pigga med frågor.

- När jag ska stå i Aktuellt på tisdag och kommentera vad det är som sker då finns det en fixering kring de stora verksamheterna och då glömmer man bort skola. Man glömmer bort äldreomsorgen, kulturaktiviteter och allt annat som måste finnas. Det gäller att slå akt även om alla andra verksamheter.

Det händer mycket i norra Sverige just nu, det är en stor omstrukturering av gamla arbetssätt som gör att flera kommuner kommer att behöva expandera under kommande år. Med Peter Larssons yrkesbefattning som samordnare ser han det som en stor möjlighet.

- Jag har bildat arbetsgrupper där kommuner som Skellefteå, Kiruna, Boden, Luleå också finns med. Det handlar om att hitta likheter men också samarbetskonstellationer, där det kommer att se ut på ett visst sätt i Skellefteå och på ett annat i Gällivare, men det är samma tema. Att visa de spännande möjligheterna norrut.

I dagsläget står norra Sverige och Gällivare inför en stor omställning, inte bara industriella omställningar utan även omställningar ur ett bredare samhällsperspektiv. Peter Larsson ler och berättar om hur han ser Gällivare om 10 år.

- Gällivare kommer att vara mer multikulturellt, den kommer att ha många influenser från andra håll, det kommer att uppstå många, nya och spännande verksamheter kring vätgasen för där kommer Gällivare bli ledande tillsammans med Boden. Det jag har försökt beskriva när jag talar om detta, nu kommer det att söka sig både människor och företag hit som vill vara på plats för det är här det händer stora saker.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-16
Publicerad:
2021-11-10