Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 nov 2021

Idag minns vi Kristallnatten

ljus

På Gällivare bibliotek och Gällivare museum finns informationsmaterial om Kristallnatten. Upplysning och kunskap kan motverka hat och våld.

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Studier visar en ökad spridning av hat och antisemitism på sociala medier mot minoriteter och ett sätt att motverka detta är sprida information om centrala händelser. November 1938 var en månad då judar våldsamt förföljdes och massavrättades.

Kristallnatten – Novemberpogromen 9 november
Under natten mellan den 9-10 november 1938 krossades omkring 7 500 judiska butikers skyltfönster och butikerna vandaliserades och plundrades. Glassplittret från alla de krossade fönstren som täckte gatorna, gjorde att händelsen fått namnet Kristallnatten. Över 1 400 synagogor och bönehus brändes och förstördes. Judiska bostäder vandaliserades. Judar mördades och misshandlades. Tiotusentals judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Den våldsamma och blodiga förföljelsen mot judarna i november pågick både före och efter Kristallnatten. Det brukar därför anses mer rättvisande att kalla händelserna för Novemberpogromen (Pogrom betyder att en grupp massavrättats och våldsamt förföljts).

Dessa brott får aldrig glömmas och måste på alla sätt motverkas!
Till minne av Kristallnatten har Gällivare bibliotek lyft fram böcker om förintelsen i en boksnurra och även Gällivare museum har lyft informationsmaterial som finns att tillgå på minoritetsvåningen. Upplysning och kunskap kan motverka hat och våld.

Öppettider till Gällivare bibliotek hittar du här. Öppnas i nytt fönster.
Öppettider till Gällivare museum hittar du här. Öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-17
Publicerad:
2021-11-09