Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 18 okt 2021

Innovation in Politics Awards 2021

Kommunalråden

Fr.v. Kommunalråden Jeanette Wäppling (v), Henrik Ölvebo (mp) och Birgitta Larsson (s).

Gällivares kommunalråd är nu framröstade för prestigefyllt globalt innovationspris. Juryn för Innovation in Politics Awards har röstat fram kommunens arbete med Hybrit till final i kategorin "ekonomi" där politiker i 25 länder tävlar om ett innovationspris.

- För att genomföra ett så stort projekt som att välkomna Hybrit krävs ett gott samarbete något kommunalråden visat, säger Lisa Pelling, The Innovation in Politics Institute.

Den första fossilfria stålindustridemonstrationsanläggningen kommer att omvandla Sveriges stål- och järnindustri och underlätta övergången till ett fossilfritt samhälle: i Sverige och globalt. Nu är alltså kommunalråden Birgitta Larsson (s), Henrik Ölvebo (mp) och Jeanette Wäppling (v) i final i den prestigefyllda tävlingen. - Priset går till nyskapande och nytänkande politiker. Utmärkelsen ska lyfta fram det arbetet som folkvalda gör dagligen och som kan inspirera andra politiker, säger Lisa Pelling, The Innovation in Politics Institute.

- Jag är oerhört stolt och glad över nomineringen. Gällivare blir centrum för den Gröna omställningen i och med industrins stora satsning på fossilfritt stål. Detta är unikt, historiskt och en fantastisk möjlighet för Gällivare kommun. De positiva effekterna av detta är oanade och mångfacetterade, säger Birgitta Larsson (s), kommunalråd.

- Det känns jätteroligt och hedrande. Vi har tillsammans med näringslivet jobbat stenhårt för att möjliggöra en etablering. Vi lyfte tidigt fram Gällivare styrkor med närheten till malmen, tillgång till mark och vatten, och inte minst stabil elproduktion. HYBRIT:s investering och LKAB:s omställning ett steg mot ett globalt ledarskap inom fossilfri gruv- och stålindustri, säger Henrik Ölvebo (mp), kommunalråd.

- Vi är mycket tacksam att ha blivit framröstade till denna final. Den historiska satsningen på global omställning som sker i Gällivare ger jobb, utveckling, framtidstro, möjlighet att etablera nya branscher, forskning och högre utbildning, säger Jeanette Wäppling (v), kommunalråd.

413 projekt lämnades in av politiker från demokratiska partilinjer från 25 europeiska länder till Innovation in Politics Awards 2021. En jury bestående av 1 032 europeiska medborgare har valt ut de 90 finalisterna. Resultaten avslöjar en ökande variation av innovation inom nästan alla politikområden: Covid -krisen och klimatkrisen visar sig vara starka drivkrafter för förändringar i det politiska arbetet.

Innovation in Politics Institute identifierar, utvecklar och tillämpar innovationer i politiken och underlättar utbyte över gränser och partigränser. Oavsett om det är att rädda liv, skydda jobb och ekonomi eller att möjliggöra skolutbildning med digitala verktyg - 2021 kan innovationer inom politiken ses på alla nivåer i politiken och i alla partier. Prisceremonin sker i Stockholm den 14 december och då står det klart vem som vinner priset av de tio finalisterna i kategorin ekonomi.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-31
Publicerad:
2021-10-18