Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 02 sep 2021

Från storstan till Gällivare

Mikael Wekim

Trots ett bra jobb, anhöriga och hela uppväxten i Stockholm valde Mikael Wekim att flytta till Gällivare. Sedan en månad tillbaks är han ny rektor i kommunen.
Landets yngsta rektor till och med, men det var han redan före.
- Det var för tidigt i livet att slå sig till ro i en trygg bubbla, säger han.

Det är långt från Gällivare till Stockholm men frågan är om det inte är längre från Stockholm till Gällivare. Om Norrland för huvudstadsborna börjar någonstans i Uppsala blir Gällivare förstås både exotiskt och avlägset.
Och det är tydligt att Mikael Wekim, 27, ser sin nya bostadsort och sitt nya jobb som en utmaning.
- Under studietiden tackade jag nej till att jobba i Vietnam, så när jag nu fick den här möjligheten ville jag ta chansen att samla erfarenhet, säger han.

Var det rektorsjobbet som lockade
- Nej, jag jobbade redan som rektor. Landets yngsta rektor faktiskt, så jag är i och för sig karriärsdriven men det handlade mer om utmaningen. Och att se om skolan är så likvärdig överallt, som den ska vara på pappret.

Efter ungefär en månad i Gällivare är hans intryck av orten och människorna mycket gott.
Han upplever att folk är hjälpsamma och vänliga, både på arbetsplatsen och ute i samhället.
Han ger som exempel att en arbetskamrat utan att tveka hjälpte honom att köra hem möbler han köpt.
- Haha, just det... jag räknade kallt med hemleverans men butiken hade inte hemkörning. Och jag är utan bil, så det har jag lärt mig: I Gällivare måste man ha bil.
- Det är också lägre takt här. Jag upplever att det i Stockholm finns en kultur av att det är coolt att jobba mycket, jobba över och stressa. Här får jag någon sorts lugn i kroppen. Jag skulle absolut kunna rekommendera andra att flytta hit.

Trots sin relativa ungdom ger Mikael Wekim ett allvarsamt för att inte säga seriöst intryck och verkar inte vara sorten som agerar på plötsliga infall.
Så även om gällivareflytten verkar vara ett äventyr för honom så är den genomtänkt och planerad.
Första besöket i Gällivare var i våras vilket betyder att sörlänningen Mikael inte upplevt vinter på orten. När det kommer på tal flackar han med blicken för första gången under intervjun och ler snett.
- Nä, jag har inte sett vintern. Men jag tycker det känns spännande. Jag har hört att det kan bli riktigt mycket snö. Men jag gillar att åka utför och jag har också tänkt börja med längdskidor.

Som sagt, en ung man med en plan för allt.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-31
Publicerad:
2021-09-02