Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 21 jul 2021

Först med framtidens fossilfria järnsvamp

LKAB

Foto: Andreas Lind

Gällivare får världens första produktionsanläggningar för fossilfri järnsvamp. LKAB, SSAB och Vattenfall satsar stort på att producera fossilfritt stål för världsmarknaden.
- Den första anläggningen ska börja producera 2026. Och vi tänker bygga en till likadan som ska stå klar i Vitåfors 2030,säger LKAB:s vd Jan Moström.

Industrialiseringen av den nya vätgastekniken inleds med en första demonstrationsanläggning för produktion av 1,3 miljoner ton fossilfri järnsvamp. LKAB ska sedan utöka järnsvampsproduktionen med ännu en anläggning till 2030 för att kunna förse världsmarknaden med råvara till fossilfritt stål. Valet av Gällivare är en samlad bedömning av industriella synergier, där närhet till järnmalm, logistik, elförsörjning och energioptimering varit viktiga faktorer.
- Det är den rika och rena järnmalmen i våra gruvor som är grunden för allt. Vi har potentialen att sänka utsläppen globalt med 35 miljoner ton koldioxid per år.

Det är tre gånger så mycket som alla personbilar i Sverige släpper ut, säger Jan Moström.
Placeringen i Gällivare ger flera fördelar, förutom att den ligger i anslutning till LKAB:s gruvproduktion och förädling. Stora mängder energi kommer att sparas genom att använda redan varma järnmalmspellets i processen. Dessutom försvinner 30 procent av vikten från transporterna när syret i järnmalmen tas bort med hjälp av vätgas. Gällivare erbjuder också tillgång till god försörjning av fossilfri el från Vattenfall.
- Så klart innebär det också stora utmaningar där vi hoppas på gott samarbete med alla aktörer i Gällivare kommun. Vi kommer att få fundera på bland annat hur vi löser bostadsfrågan, kommunikationer och inte minst att locka fler att flytta till Malmfälten!

- Vår bedömning är att bara själva demonstrationsanläggningen kommer skapa ett par hundra arbetstillfällen. Bara drift- och underhåll av en anläggning av den här storleken handlar om 200–300 personer. Sedan räknar vi med drygt 2 000-3 000 årsarbeten i Malmfälten under hela omställningen som sträcker sig under en 15–20-årsperiod, säger Grete Solvang Stoltz, HR- och hållbarhetsdirektör på LKAB.

Runt omställningen kommer det skapas stora möjligheter. I stålindustrin, bygg- och anläggning, nya industrier och all annan service runt omkring. Framtidsjobben finns i Gällivare och i Norrbotten, men arbetet är inte allt när familjer ska välja var de slår ner bopålarna.
- Vi har vår fantastiska natur och livskvalitet. Vi behöver öka bostadsbyggandet i Malmfälten. En bra skola, vård och omsorg är avgörande för att få familjer att vilja flytta hit såväl som stanna kvar. Vi är många som kommer behöva jobba hårt för att möjliggöra detta. Vi kan alla vara delaktiga i att göra vår del av landet attraktivt, säger Grete Solvang Stoltz.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-03-31
Publicerad:
2021-07-21